Lubbers: “De kracht van vluchtelingen vraagt om nieuw beleid”

Nieuws | de redactie
25 september 2006 | Dit jaar is een recordaantal van 304 hoger opgeleide vluchtelingen afgestudeerd. Nooit eerder lag het aantal afgestudeerden dat door de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF werd gesteund boven de 300. “Deze groep laat zien dat er veel talent zit onder asielzoekers en vluchtelingen in Nederland”, aldus de nieuwe UAF-voorzitter Ruud Lubbers. ” Nederland is de laatste jaren ‘verkrampt’ geraakt op het terrein van asiel en integratie. Een nieuw kabinet zou een meer open opstelling moeten kiezen gebaseerd op de meerwaarde die veel vluchtelingen kunnen leveren”.

Oud-premier Lubbers zei dit ter gelegenheid van het jaarlijkse afstudeerfeest van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. De nieuwe UAF-voorzitter: “Nederland heeft een sterk groeiende behoefte aan kenniswerkers. Onder vluchtelingen bevinden zich veel goed opgeleide mensen, sterke mensen met een grote motivatie, die het land iets te bieden hebben. Het geeft geen pas die mensen 5 jaar of langer in onzekerheid te laten. Voor hen die willen participeren moet het mogelijk zijn al tijdens de asielprocedure toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt te hebben. Dat bevordert hun integratie en daar heeft Nederland als geheel baat bij. Dat zoveel gevluchte studenten nu met een Nederlands onderwijsdiploma aan de slag kunnen vervult ons met trots”.

Het UAF ondersteunt hoger opgeleide vluchtelingen en asielzoekers bij hun studie en het vinden van werk door middel van geld, advies en begeleiding. Dankzij bijdragen van particuliere donateurs begeleidt het UAF momenteel circa 2.500 vluchtelingen.

Klik hier voor de toespraak die Ruud  Lubbers hield op 23 september bij het jaarlijkse afstudeerfeest van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK