Groningse astronome vereeuwigd

Nieuws | de redactie
21 december 2006 | Op voordracht van Groningse en Leidse astronomen heet planetoïde nummer 10658 sinds kort "Gretadevries". De Internationale Astronomische Unie maakte deze vernoeming een maand geleden bekend.


Drs. Greta de Vries (1967-2006) uit Doezum, was van 1999 tot haar tragische overlijden in zomer 2006 verbonden als beleidsmedewerker aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij was daar een zeer toegewijd en zorgzaam staflid, met grote betrokkenheid voor het sterrenkundige onderzoek en onderwijs, in Groningen en in Nederland in het algemeen.

Planetoïde 10658, die tot op heden naamloos was, is in 1971 ontdekt door het astronomenechtpaar Van Houten-Groeneveld van de Leidse Sterrewacht, op fotografische platen gemaakt door collega Gehrels. Het object maakt deel uit van de grote planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Op de NASA website http://www2.jpl.nasa.gov/neo/orbits/  zijn het object en zijn positie in het zonnestelsel te vinden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK