Hoogleraren bepleiten Energieminister

Nieuws | de redactie
7 december 2006 | Minister van Energie? Heb ik iets gemist, zult u denken. Nee, althans, wij hebben ook nergens gelezen dat er in de komende formatie een Minister van Energie gaat komen. Het thema energie is in Nederland versnipperd over de verschillende departementen. Een zorgwekkende situatie als je bedenkt dat we de komende decennia te maken gaan krijgen met levensgrote energievraagstukken die een heldere visie en een gebundelde daadkracht vereisen.

De energievoorziening staat wereldwijd onder grote druk. Nieuwe, grote economieën als China en India eisen ook hun aandeel van de energievoorraden op. Momenteel heeft alleen China al iedere week een nieuwe, grote elektriciteitscentrale nodig. De stijgende energievraag zet de verdeling van de nog beschikbare fossiele brandstoffen verder onder druk, met alle gevaren van dien: een haperende energietoevoer, prijsstijgingen of zelfs politieke instabiliteit. Het opraken van de Nederlandse gasvoorraad betekent dat Nederland in toenemende mate afhankelijk zal worden van deze wereldwijde ontwikkelingen.

Bovendien speelt de vraag naar energie zich af met op de achtergrond de toenemende luchtverontreiniging. Voorspellingen over klimaatverandering zijn somber. De discussie staat op scherp, zeker na de film van Al Gore en het rapport van Nicholas Stern, de topeconoom die laat zien dat het uitstellen van drastische maatregelen een wereldwijde ontreddering kan geven, vergelijkbaar met de wereldoorlogen. Vanuit Brussel zullen strenge voorschriften komen voor het terugbrengen van de uitstoot van verontreinigende stoffen. Nederland moet keuzes maken met betrekking tot energie om te kunnen voldoen aan deze richtlijnen.

Maar het voldoen aan EU-richtlijnen is geen doel op zich. Klimaatverandering is een probleem dat alleen wereldwijd kan worden opgelost. Wij zijn van mening dat Nederland verantwoordelijkheid moet en kan nemen om én de ontwikkeling van betaalbare, duurzame energietechnologie te versnellen én deze technologie in eigen land toe te passen. Nederland is op dit gebied overigens absoluut niet klein. We hebben topkennis en energiebedrijven van wereldklasse in huis. Een stevig energiebeleid is niet alleen politiek en moreel een must, het geeft ook uitzicht op grote economische kansen.

Wij, hoogleraren, werken hard aan nieuwe oplossingen, of dat nu windmolens, zonnepanelen, kerncentrales, waterstofauto’s, fusiecentrales, nieuwe batterijen of biobrandstoffen zijn. Vanuit onze dagelijkse praktijk, weten we dat de ontwikkeling van duurzame alternatieven nog altijd veel te langzaam gaat. We hebben daarom het Nederlands Onderzoeksplatform voor Duurzame Energievoorziening (NODE) opgericht. Gezamenlijk zijn wij beter in staat om de grenzen van technologie en kennis te verleggen. Met bedrijven kunnen wij de nieuwste inzichten vertalen in
een duurzame energievoorziening, waarbij maatschappij, milieu en economische groei samengaan. Maar hiervoor is ook vanuit de politiek een eenduidige visie en coherente aanpak essentieel. Wij vinden het daarom een gemiste kans als er geen Minister van Energie komt in het komende kabinet.

De leden van het Nederlandse Onderzoeksplatform voor Duurzame Energievoorziening

Prof. Kornelis Blok, CO2 vraagstukken, Universiteit Utrecht

Prof. Gerrit Brem, Biomassa, TNO/Universiteit Twente

Prof. Jos Bruggink, Energietransitie, ECN/Vrije Universiteit Amsterdam

Prof. Niek Lopes Cardozo, Kernfusie, FOM- Rijnhuizen

Prof. Philip de Goey, Energietechnologie, TU Eindhoven

Prof. Tim van der Hagen, Kernsplijting, TU Delft

Prof. Gijs van Kuik, Windenergie, TU Delft

Prof. Hans Kuipers, Proceskunde, Universiteit Twente

Prof. Hans Niemantsverdriet, Oppervlaktechemie, TU Eindhoven

Prof. Johan Sanders, Biomassa, Wageningen UR

Prof. Joop Schoonman, Waterstof, batterijen en zonne-energie, TU Delft

Prof. Wim Sinke, Zonne-energie, ECN

Prof. Lou van der Sluis, Elektriciteitsvoorziening, TU Delft

Prof. Wim van Swaaij, Biomassa, Universiteit Twente

Prof. Hubert Veringa, Energietechnologie, ECN/Universiteit Twente

Prof. Luuk van der Wielen, Biomassa, TU Delft
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK