Megawoordenboek Nederlands online

Nieuws | de redactie
24 januari 2007 | Vanaf aanstaande zaterdag is het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) voor iedereen gratis op het internet te raadplegen. Er is 134 jaar – van 1864 tot 1998 – aan gewerkt. Het bevat honderdduizenden lemma’s met verklaringen van Nederlandse woorden en ruim anderhalf miljoen citaten uit bronnen tussen ongeveer 1500 en 1976. Het boek verscheen in 686 afleveringen die uiteindelijk in 40 banden samengevoegd zijn. Daarmee is het een zeer complete neerslag van bijna vijf eeuwen Nederlandse taalgeschiedenis, maar noodgedwongen ook zeer log en dik.Online wordt het helemaal transparant en biedt het vele verdiepingen.Rob Visser, hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen, is dan ook verheugd: ‘Ik heb slechts sporadisch gebruik gemaakt van het WNT, maar als het makkelijker beschikbaar komt, zal ik het zeker vaker raadplegen. Het WNT maakt gebruik van bronnen die voor mijn vakgebied niet altijd direct voor de hand liggen.’ Visser herinnert zich een student die voor een onderzoek naar het onderwerp evolutie,via het WNT heel snel een lijst van bruikbare bronnen had gevonden. Marietje van der Schaar, onderzoekster bij wijsbegeerte, maakt ook veel gebruik van het WNT en – omdat ze in het Engels schrijft – de Oxford English Dictionary (OED), de Engelse evenknie van het WNT. Van der Schaar: ‘Ik vind het fantastisch dat het WNT online beschikbaar zal zijn. De OED heb ik thuis, maar ik kan hem alleen inzien met het bijgeleverde vergrootglas.’

In het WNT online kunnen alle trefwoorden worden opgevraagd in hun originele spelling uit 1863, maar ook in de moderne spelling. Daarnaast is het mogelijk te zoeken naar delen van woorden, zoals achtervoegsels en voorvoegsels, naar woordcategorieën, zoals tussenwerpsels en voegwoorden of naar termen die in betekenisverklaringen gebruikt zijn, zoals alle woorden die de term plant of schip in de betekenisverklaring hebben.

Een belangrijk voordeel van het WNT online boven de cd-rom, is dat er ook koppelingen aangebracht zijn naar informatie buiten het woordenboek. Zo zijn bijvoorbeeld alle woorden uit de tot nu toe verschenen delen van het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, met de recentste ontwikkelingen op etymologisch gebied, gekoppeld aan hun equivalent in het WNT. Verder zijn er koppelingen naar overeenkomstige woorden in het Afrikaans, afbeeldingen van planten en dieren en dialectkaarten. Ook de bronnenlijst van het WNT online is geheel vernieuwd: deze bevat een groot aantal nieuwe werken, die ook voor het WNT gebruikt blijken te zijn. Op basis van deze nieuwe bronnenlijst zijn veel aanhalingen in het WNT inmiddels ook van een precieze datering voorzien.

Het raadplegen van het WNT online is gratis. Na een eenmalige registratie als gebruiker, kan het woordenboek worden geraadpleegd waar en wanneer men maar wil.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK