Trude Maas wil straf voor lakse opleidingen

Nieuws | de redactie
11 januari 2007 | Nederlandse studenten zouden hun opleiding niet moeten kunnen voltooien zonder buitenlandse ervaring. Opleidingen die studenten afleveren die dat niet beseffen, moeten straf krijgen. Aldus Trude Maas bij het 55-jarig bestaan van Nuffic. "Wij kunnen ons niet meer verschuilen achter dijken van zelfgenoegzaamheid'', zei Maas, voorzitter van de raad van toezicht en Eerste Kamerlid voor de PvdA.


Zij is verbaasd dat het niet stormloopt bij de programma’s die internationale ervaringen van studenten en docenten beogen. ,,Het verontrust mij in toenemende mate dat internationalisering op geen enkele manier onderdeel is van de discussie over excellentie van het hoger onderwijs”, aldus Maas. ,,Ik begrijp ook niet dat de onderwijsinspectie hierover nog niet heeft gerapporteerd.”

Via Nuffic komen jaarlijkse naar schatting 40.000 buitenlandse studenten voor een korter of langer studieverblijf naar Nederland. Slechts zo’n 17.000 Nederlandse studenten gaan naar elders hun studie (deels) voortzetten. En zij blijven vaak liever dicht bij huis bovendien: België en Groot- Brittannië (3000) en Duitsland (2300). Naar Spanje (1900) en de Verenigde Staten (1700) gaan al duidelijk minder van hen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK