UM erkent beleggersacademie
De nieuwe hoogleraar, prof. dr. ir. Joost M. E. Pennings, heeft tot kerntaak om onderzoek en onderwijs te verzorgen op het gebied van particuliere beleggers. Daarnaast zal deze zich ook bezighouden met onderzoek naar risicomanagement van aandelen en andere nieuwe “investment classes”, zoals grondstoffen. Naast de hoogleraar zijn twee promovendi aan de Alex leerstoel verbonden.
Alex Beleggersbank stelt haar (geanonimiseerde) database met gegevens over particulier handelsgedrag sinds haar oprichting in 1999 ter beschikking voor academisch onderzoek door de hoogleraar en de vakgroep. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend en laten opmerkelijke verschillen zien in de beleggingsprestaties van mannen en vrouwen en van jonge en oude mensen.
Pennings is een autoriteit op het gebied van particulier risicomanagement en het gebruik van risicomanagementinstrumenten. Behavorial Finance, in het bijzonder het beslisgedrag van marktparticipanten in financiële markten, is een van zijn specifieke aandachtsgebieden. Pennings promoveerde in 1998 summa cum laude op het proefschrift ‘The Market for Hedging Services: A Marketing-Finance Approach’. Pennings is nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe termijn- en optiecontracten in Europa (Eurnonext-LIFFE en RMXHannover) en in de Verenigde Staten (Chicago Mercantile Exchange en Chicago Board of Trade).
De UM kwam tot de certificering na een grondige bestudering van het lesmateriaal en het bezoeken van een training van de Alex Academy. De Alex Academy is in 2003 opgericht en geeft jaarlijks op verschillende niveaus beleggingstrainingen aan circa 4.000 particuliere beleggers. Het certificeringsonderzoek wordt jaarlijks herhaald.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Nederlands hoger onderwijs “negatieve uitschieter” op kansengelijkheid, toont OESO-rapport