Vitamine tegen doofheid

Nieuws | de redactie
5 januari 2007 | De dagelijkse inname van foliumzuur vertraagt gehoorverlies voor de lage tonen bij ouderen. Dit blijkt uit in 'The Annals of Internal Medicine' gepubliceerd onderzoek van WCFS en Wageningen UR. De mogelijke verklaring hiervoor is dat foliumzuur voor een betere bloedtoevoer naar de gehoorzenuw zorgt. Onderzoeker dr. Jane Durga is blij met de resultaten: "Dit onderzoek toont voor de eerste keer aan dat voedingsmiddelen bijdragen aan het voorkomen van gehoorverlies. We staan hiermee aan het begin van een nieuw onderzoeksgebied."


Aan het onderzoek deden 728 deelnemers mee in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. Gedurende een periode van drie jaar nam de helft van de deelnemers dagelijks extra 0,8 milligram foliumzuur, de andere deelnemers kregen een placebo toegediend. Bij de ouderen die extra foliumzuur innamen, werd een kleiner gehoorverlies van 0,7 dB voor de lage tonen gemeten. De menselijke spraakfrequentie bestaat uit deze lage tonen.

Het onderzoek geeft dus aan dat het gehoorverlies in de spraakfrequenties wordt vertraagd, voor zover dit wordt veroorzaakt door ouderdom. Hiermee wordt voor het eerst aangetoond dat het innemen van extra vitamine, foliumzuur in dit geval, van invloed is op de gezondheid van ouderen.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK