Selectie bestuurskunde ‘geen evidente meerwaarde’

Nieuws | de redactie
1 maart 2007 |

De Tilburgse opleiding bestuurskunde stopt met het intensief selecteren van eerstejaarsstudenten. Geselecteerde studenten blijken het niet per se beter te doen. Men heeft de aanstaande studenten twee jaar lang intensief getest op geschiktheid en motivatie. Een assesment-dag met een psychologische test en een essay moest het kaf van het koren scheiden. Bestuurskunde is een van de veertien opleidingen in Nederland die meededen aan een experiment voor selectie aan de poort. De commissie-Korthals heeft het experiment nu geëvalueerd en concludeert dat er geen evidente meerwaarde is. Zo is het studierendement van de uitverkoren studenten nauwelijks hoger.

Vanwege deze negatieve conclusie stopt het ministerie van Onderwijs geen geld meer in de projecten. Toch heeft dit in Tilburg geen rol gespeeld in de besluitvorming, stelt Eelco van Hout, opleidingscoördinator van bestuurskunde, in Univers. “Als we de baten heel groot hadden gevonden, hadden we zelf de kosten gedragen.” Die baten zijn echter op dit moment nog te beperkt, zowel qua rendement als qua individueel niveau. Wel zorgt de selectie voor een dynamisch groepsgevoel en dus voor betere colleges, stelt Van Hout. “Het is jammer dat dit soort aspecten slechts anderhalf jaar in kaart zijn gebracht. Dat is te kort.”

Bestuurskunde valt nu terug op de lichte selectie die zij vóór het experiment hanteerde. Met elke kandidaat-student wordt een ‘kennismakingsgesprek’ gehouden, gevolgd door een ‘vrijblijvend’ advies. Veel voorlichting over het bijzondere karakter van de opleiding moet de kleinschaligheid ervan waarborgen. Deze zelfselectie wordt sinds kort door de hele rechtenfaculteit in de praktijk gebracht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK