‘Broodje Aap verhalen zijn wel signalen’

Nieuws | de redactie
27 april 2007 | Minister Plasterk heeft zorg over signalen van de werkvloer. “In de Telegraaf stond een verhaal dat SPH-studenten in Rotterdam maar 3 uur per week les zouden krijgen”, zo vertelde hij op het HBO-Jaarcongres tegen ScienceGuide. “Ik ben daar toen gaan kijken. Het verhaal bleek toch wel genuanceerder te zijn.

In de eerste plaats gaan die tweedejaarsstudenten drie dagen per week op stage in de praktijk en daarnaast krijgen ze 8 uur per week les. Het was een keer voorgekomen dat er een docent ziek was en de hogeschool die niet goed kon vervangen en dat daardoor die studenten één week maar 3 uur les kregen.

Het  Telegraaf-verhaal klopte dus niet. Toch hoorde ik in het gesprek met de studenten allerlei interessante dingen. Studenten gaven aan dat ze zich niet voldoende uitgedaagd voelen. Die klachten komen dan vooral van zij-instromers uit het MBO: zij hebben zich in het MBO vaak het schompes gewerkt om het hoogste niveau te kunnen halen.  Dan mogen ze na afsluiting van het MBO naar het tweede jaar naar het HBO en dan hebben ze daar opeens in hun beleving niets meer te doen. Nou ja, ze mogen dan op stage naar een peuterspeelzaal of zo.

Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen: studenten Fysiotherapie en Accountancy zeiden juist: ik heb al zoveel les en huiswerk, maak het nu niet zwaarder. Toch kreeg ik de indruk dat er bij bepaalde opleidingen wel sprake was van achterstallig onderhoud. Natuurlijk heeft BON, de club van Ad Verbrugge, niet op alle punten gelijk. Gelukkig zijn ze nu trouwens al genuanceerder. Maar Broodje Aap verhalen zijn voor mij wel signalen”.

In de benadering van dergelijke signalen wil de minister ook bewust een “andere richting” inslaan dan in de vorige periode. “Onder vorige bewindslieden werd het onderwijs vooral als een kennissupermarkt gezien, waarin je kunt rondshoppen. Bevalt het je niet in Nijmegen, dan ga je gewoon verder studeren in Groningen. Ik geloof daar niet in. Wij willen dat al het onderwijs goed is.”

Tijdens zijn kennismakingsoverleg met de Tweede Kamer kondigde minister Plasterk aan dat HBO-masters in principe voor bekostiging in aanmerking komen. “De voordelen van HBO- masters zijn duidelijk: het leidt tot meer verdieping. Bovendien, als je wilt dat meer mensen hoger onderwijs gaan doen, dan moet je alles aangrijpen wat daarbij kan helpen. Dit helpt misschien wel”. Over de criteria wil de minister nog overleg voeren met de HBO-raad. “Er moet wel vraag zijn naar die opleidingen. Ook moet het gaan om opleidingen die zonder publiek geld niet kunnen bestaan”.

Nieuwe middelen van collega Bos heeft hij voor de nieuwe masteropleidingen nog niet gekregen, zo zei hij tegen ScienceGuide . “Ik vind dat ook niet zo nodig. Dat zien we dan wel weer. Die masteropleidingen zijn er trouwens ook nog helemaal niet. Ik vind ook: als je een mooi idee hebt, moet je gewoon beginnen. Het is toch jammer als dingen die mooi zijn niet kunnen. Form follows content. Ook is het zo dat een deel van de studenten die daarvoor belangstelling zouden hebben, nu nog een WO-master moeten doen. Dat is een kostbare omweg. Daar kan dus ook een deel van het geld vandaan komen. Het is bovendien voor getalenteerde hbo- studenten een goede zaak als zij straks een keuzemogelijkheid hebben: ga ik naar een hbo-master door met een praktijkoriëntatie of naar een wo-master met een meer academische onderzoeksgerichte benadering. Omgekeerd kan het ook voor mensen uit het wo een nuttige keuzemogelijkheid inhouden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK