Niet-communist Kennis-minister in China

Nieuws | de redactie
15 mei 2007 | China gaat zijn wetenschaps– en technologiebeleid sterk op Europa oriënteren. Partijleider Hu benut een herschikking in zijn regering voor een doorbraak. Ministers van boven de 65 worden vervangen door relatief jonge bewindslieden. Nieuwe minister voor Wetenschap en Technologie wordt Wan Gang (55). Diens cv is een statement.

Sinds 2004 was hij president van de Tongji-universiteit in Shanghai, een eeuw geleden door een Duitse arts opgericht. Ook was Wan directeur van de Chinees—Duitse hogeschool en college in die meest ‘westerse stad’ van China. Deze richtte hij op samen met oud- kanslier Helmut Kohl. Bij de tekening van een nieuwe overeenkomst tot samenwerking met het Duitse bedrijfsleven in 2002 kreeg toenmalig kanselier Gerhard Schröder een eredoctoraat van Tongji.

Wan Gang is daarbij de enige niet-communist in de staatsraad van China. Hij is vice-voorzitter van de Zhi Gong partij – de Algemeen Belang partij- waarin zo’n 15.000 veelal ‘overzeese Chinezen’ en hun afstammelingen zich hebben verenigd. De nieuwe minister kent uit zijn tijd bij Tongji en daarvoor de who-is-who van de Duitse politiek, wetenschap en industrie, ook bijvoorbeeld de huidige Bondspresident Horst Köhler. Die liefde en kennis “kommen nicht von ungefähr”. Wan studeerde machinebouw en benutte de opening onder de oude leider Deng Xiaoping voor een studie (tussen 1985 en 1990) aan de TU Clausthal-Zellerfeld. Na zijn promotie daar werd hij al snel een topper bij Audi in Ingolstadt en kreeg daar verschillende managementfuncties.

Zijn grote belangstelling trok toen al de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen en – technologie. Terug in China kreeg hij de leiding over het nationale R&D-project naar hybride en alternatieve energieën en hun toepassingen. Daarin stimuleerde Wan het ontwerp van de eerste waterstof-gedreven auto in China. Met deze nieuwe minister kiest de machtselite in Beijing blijkbaar voor een Europees georiënteerde benadering bij R&D-beleid waarin innovaties op energie – en milieugebied hoogste prioriteit krijgen.

Al langer lijkt in de partijtop het besef door te dringen dat de milieuproblemen de bloei van China nu al beginnen te benadelen. De gezondheid van mensen, het leefklimaat in de steden en de kosten van energieverspilling zijn belangrijke factoren aan het worden.

U leest hieronder een recent interview met de nieuwe minister over innovatie en de noodzaak te komen tot een nieuw onderwijssysteem in China.„Während wir die großartigen Errungenschaften unseres Landes in der wirtschaftlichen Entwicklung feststellen, müssen wir unser Augenmerk vielmehr auf die Herausforderungen richten, mit denen wir in Zukunft konfrontiert sein werden. Um mit diesen Herausforderungen gerecht zu werden, brauchen wir viele begabte kreative Fachkräfte.“

Wan sagte mir, dass er die Entwicklung der Industrie der Welt, besonders der Automobilindustrie, stets mit Aufmerksamkeit verfolge. Heute dehne sich das Konzept der Industrialisierung aus. Die gegenwärtige großangelegte Produktion mit großen Produktmengen werde durch eine Produktion mit kleinen Produktmengen und einer reichen Produktpalette ersetzt werden. Diese Veränderung wird einen weitreichenden Einfluss auf die Betriebsweise der gesamten Industrie und die Produktionsnormen ausüben. „Nehmen wir die chinesische Automobilindustrie als Beispiel“, sagte er. „Die zehnjährige Entwicklung der Automobilindustrie zeigt, dass die individualisierte Produktion die Hauptströmung ihrer zukünftigen Entwicklung sein wird.“

Aufgrund seiner Arbeitserfahrungen in Deutschland und der Untersuchung verschiedener Unternehmen in China sagte Wan Gang, dass der wichtigste Unterschied zwischen den chinesischen und den ausländischen Angestellten darin liege, dass es den chinesischen Hochschulabsolventen an Kreativität mangele, während die ausländischen Hochschulabsolventen sich schnell dem Unternehmen anpassen können und sich gut darauf verstehen, schöpferisch zu arbeiten und ihre Individualität und ihr Talent zur Geltung zu bringen.

Angesichts dieser Tatsache appellierte Wan bei einer Gruppendiskussion, ein neues Bildungssystem, das Innovationen fördere und nach dem keine zu hohen Anforderungen für die aufzunehmenden Studenten, aber hohe Anforderungen für die Absolventen gestellt werden sollten, zu etablieren. Er sagte weiter: „Wir müssen unsere Studenten auffordern, eine Innovationsfähigkeit zu besitzen. Unsere Lehrer solten den Studenten die Methodik beibringen und ihnen dazu anleiten, in der Praxis zu lernen.“

Wan fuhr fort: „Um diese Frage zu lösen, müssen die Hochschulen ihr Konzept verändern, und die Unternehmen müssen sich für die Ausbildung von Fachkräften einsetzen, indem sie den von ihnen angestellten Hochschulabsolventen mehr Chancen geben, in der Praxis Erfahrugnen zu machen und sich so schnell wie möglich mit den Betriebsmethoden der Unternehmen zu machen. Dadurch können nicht nur die praktischen Fertigkeiten der Studenten erhöht, sondern auch Nachwuchskräfte für die Unternehmen ausgebildet werden.“


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK