Spinoza blijft actueel

Nieuws | de redactie
24 mei 2007 | Spinoza wordt algemeen erkend als een van de belangrijkste moderne filosofen. Maar er is minder overeenstemming over de vraag of hij (nog radicaler dan Descartes en Hobbes) vond dat het doel van filosofie niet alleen is om na te denken over het universum, maar vooral om het leven van mensen te verbeteren door verkeerde ideeën te vervangen door juistere. In een lezing op 8 juni tijdens de Amsterdamse conferentie Spinoza and the sciences betoogt prof. Jonathan Israel dat Spinoza zelf de eerste stappen ondernam richting een clandestiene subversieve filosofische beweging, die zich na zijn dood in 1677 geleidelijk ontwikkelde tot de achttiende-eeuwse ‘radicale Verlichting’.

Dat wil zeggen: een systeem van ideeën dat een ‘universele revolutie’ met zich meebrengt die alle machtsstructuren en de kernprincipes van het Europese morele, sociale en politieke leven reconstrueert. Uiteindelijk zegevierde dit systeem deels door de rol die het speelde bij de grote revoluties van het eind van de achttiende eeuw.

De  Spinoza wisselleerstoel van de afdeling wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam wordt ter gelegenheid van het 375e geboortejaar van Spinoza in 2007 bekleed door drie Spinoza- kenners: Herman de Dijn, Jonathan Israel en Steven Nadler. Zij geven dit jaar alle drie een lezing aan de universiteit.

De Spinoza Lezingen worden gegeven door spraakmakende denkers van deze tijd. Ze zijn bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie. U leest hier een eerdere beschouwing van Israel over de betekenis van Spinoza .
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK