Schotse student Brits premier

Nieuws | de redactie
27 juni 2007 | Tony Blair onderscheidde zich in zijn studentenjaren vooral door in de popgroep Ugly Rumours een weinig geslaagde imitatie te geven van Mick Jagger, Gordon Brown zette zich daarentegen in zijn studentenjaren onverschrokken in voor student en universiteit. Als Rector van de University of Edinburgh

nam hij niet alleen het financiële beleid van de universiteit onder handen, ook vroeg hij om een verhoging van beurzen zodat studenten hun toenemende alcoholgebruik konden betalen. De functie van Rector was oorspronkelijk ceremonieel van aard. Doorgaans werden beroemdheden op die stoel benoemd, die zich tijdens hun rectoraat nauwelijks op de universiteit lieten zien.

Gordon Brown was de tweede student die in die functie gekozen werd. Hij begreep dat er een gouden kans lag in het zelden gebruikte recht van de rector om de universiteitsraad voor te zitten, het hoogste bestuurlijke orgaan van de universiteit. Brown eiste dat recht op, en ging zich gedragen als de jongste collegevoorzitter van het Verenigd Koninkrijk. Bij zijn vertrek in 1975 pleitte hij voor een vrije dag voor de hele universiteit, zodat iedereen naar zijn afscheidsspeech kon komen luisteren.

Een uitgebreid verhaal over Brown’s tijd als rector van Martin Rosenbaum van de BBC leest u hier.

Brown for rector leaflet


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK