Oudste kunst en muziekinstrument gevonden

Nieuws | de redactie
3 juli 2007 |

De eerste kunstwerken zijn gesneden uit mammoettand. Tussen 36.000 en 30.000 voor Christus kerfde, vijlde en componeerde een mens vele tientallen dierenbeeltenissen met grote verfijning en abstractie. Hij borg ze op in de Vogelherdgrot in debuurt van het huidige Ulm in Zuid-Duitsland.

Ook in de nabije Hohenfelsgrot vond men zulke gestileerde beelden: paarden, watervogels, mammoeten en een ‘leeuw-mens’. Dieren die in de laatste ijstijd dagelijks de mensen fascineerden -en deden vrezen- werden in mammoetivoor tot zinnebeelden.

De details van de 23 alleen al in de Vogelherd gevonden objecten zijn buitengewoon. De boven afgebeelde mammoet van 7,5 gram ivoor -en 3,5 cm lengte- heeft een heftige houding, kent inkervinkjes om zijn oog af te beelden en zelfs een staartje. een leeuwenbeeldje laat het roofdier in opperste concentratie zien: het rekt zich gespannen, maar drukt zich tegen de grond, kruipend naar zijn slachtoffer. De oren spitsen zich naar voren, alles wil de grote kat horen kunnen. Door krasjes heeft de oerkunstenaar het vel van de leeuw extra levendig zichtbaar gemaakt.

De magische figuur van de ‘leeuw-mens’ is 30 cm lang. Hij staat recht op als een volwassen mens en vermoedelijk is hier een soort gemaskerde sjamaan afgebeeld. Ook is een ‘adorant’ gevonden: een afbeelding van een mens met geheven handen. Daarmee is dit object het oudste ‘zelfportret’, een zich vol eerbied tot hogere machten verheffende mens.

De oorsprong van de kunst zit in de grotten bij Ulm leterlijk nog dieper. Vier fluiten vond men tussen de resten, twee ervan uit de botten van zwanen. Eén fluit is van puur ivoor gemaakt. De kunstenaar moet daarvoor een mammoetslagtand precies over de lengte opensnijden om het instrument ‘aus einem Guss’ te kunnen maken. “Eine einmalige Leistung” zegt oudheidkundige en opgravingsleider Nicholas Conrad uit Tübingen in Der Spiegel.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK