Kabinet vindt geld voor hbo-masters

Nieuws | de redactie
6 september 2007 | Op Prinsjesdag wordt bekend gemaakt dat de masters in het hbo bekostigd kunnen gaan worden. Minister Plasterk heeft 20 miljoen € vrij kunnen spelen voor financiering van professional mastersopleidingen die voldoen aan de voorwaarden waarmee hij met de hogescholen overeenstemming bereiken wil. “Er moet wel vraag zijn naar die opleidingen.

Ook moet het gaan om opleidingen die zonder publiek geld niet kunnen bestaan,” zo zei de minister daarover tegen de Tweede Kamer in het voorjaar.  Op dat moment had hij van collega Bos van Financiën nog geen middelen beschikbaar gekregen voor zijn idee. “Ik vind dat ook niet zo nodig. Dat zien we dan wel weer,” zei hij tegen ScienceGuide daarover.

“Ik vind ook: als je een mooi idee hebt, moet je gewoon beginnen. Het is toch jammer als dingen die mooi zijn niet kunnen. Form follows content. Ook is het zo dat een deel van de studenten die daarvoor belangstelling zouden hebben, nu nog een WO-master moeten doen. Dat is een kostbare omweg. Daar kan dus ook een deel van het geld vandaan komen. Het is bovendien voor getalenteerde hbo- studenten een goede zaak als zij straks een keuzemogelijkheid hebben: ga ik naar een hbo- master door met een praktijkoriëntatie of naar een wo-master met een meer academische onderzoeksgerichte benadering. Omgekeerd kan het ook voor mensen uit het wo een nuttige keuzemogelijkheid inhouden.”

De studenten van het ISO zijn over de verschillende aankondigingen van de minister op dit terrein erg ontevreden aan het worden.  “Het is duidelijk dat de plannen groot zijn en het budget klein, bekostiging van Hbo-masters betekent een bezuiniging op een ander ambitieus plan van de minister. Een totaal verkeerde prioriteit,” zegt voorzitter  Bastiaan Verweij: ‘’Wij zijn niet tegen Hbo-masters, maar er is geen enkel onderzoek gedaan naar de noodzaak, de waarde en de omvang van deze master. Onze grote vraag is of de échte problemen wel worden aangepakt.” Hij vindt de signalen van Plasterk “extra verontrustend” aangezien de minister aan de UU meldde, dat het kabinet nog geld moet zoeken voor het bestrijden van het lerarentekort. Verweij maakt zich er grote zorgen over “waar de minister zijn geld aan uit gaat geven.” Het ISO vreest dat studenten nog wel eens de dupe kunnen gaan worden van zijn beleid. Bastiaan Verweij: ‘’Het is de hoogste tijd voor duidelijkheid en redelijkheid’’«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK