Octrooi levert Nijmegenaars geld op
Een deel van de universitaire octrooien staat op eigen naam. Een ander deel staat op naam van subsidieverleners of bedrijven. De nieuwe regeling biedt onderzoekers ruime ondersteuning bij de aanvraag van hun octrooi en beoogt ook meer octrooien op naam van de Radboud Universiteit en het UMC St Radboud te realiseren.
Het octrooi levert niet alleen de instelling – op termijn – iets op, ook uitvinders en onderzoekers worden er beter van: 40% van de opbrengsten gaat naar het universitair octrooifonds, 35% gaat naar de onderzoeksgroep en 25% komt bij de uitvinder in de vorm van een gratificatie. De regeling is gebaseerd op wettelijke bepalingen over de rechten van de werkgever van uitvinders, auteurs, investeerders in ontwikkeling van databanken e.d. en de CAO Nederlandse Universiteiten en CAO Universitair medische centra.
Octrooibezit wordt meegewogen in onderzoeksevaluaties en ook subsidieverleners als EZ vragen in verantwoordingen ook naar opgeleverde octrooien. De nieuwe octrooiregeling maakt deel uit van het beleid van UMC en Radboud Universiteit ter ondersteuning van (techno-)starters. Eerder dit jaar werd het project Kennis Exploitatie Radboud Nijmegen (KERN) gelanceerd met als doelstelling: 100 nieuwe starters in vier jaar te begeleiden naar een eigen bedrijf.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap