Opleiding vanuit lectoraat gestart

Nieuws | de redactie
11 september 2007 | De Hanzehogeschool Groningen begint met een nieuwe opleiding Rehabilitation Counselor, een tweejarig duaal post-hbo aanbod. Dit is geïnitieerd vanuit het Lectoraat Rehabilitatie van de hogeschool samen met de stichting Rehabilitie ’92 uit Rotterdam.

Het is de eerste post-hbo opleiding op dit gebied in Nederland. In Groningen en Utrecht starten deze week dertig studenten.

Rehabilitatie is de discipline die zich richt op het versterken van de zelfstandigheid en de identiteit van mensen met beperkingen als gevolg van ernstige of langdurige aandoeningen. De hierdoor ontstane functiestoornissen en beperkingen maken voor deze mensen een grondige (her)oriëntatie op verschillende levensterreinen noodzakelijk. De Rehabilitation Counselor helpt zijn of haar cliënt de eigen identiteit te versterken door het duidelijk maken en benutten van eigen keuzemogelijkheden. Daarnaast bevordert hij/zij de zelfstandigheid van cliënten door het leren van vaardigheden en het benutten van hulpbronnen.

De opleiding is gericht op professionele hulpverleners met een afgeronde hbo-opleiding en minimaal twee jaar werkervaring.  Daarbij is een direct cliëntencontact van belang op gebieden als fysieke en/of psychiatrische beperkingen, verslavingsproblematiek, een licht verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, autisme spectrum stoornis of ouderen (geen dementie). 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK