Zonder basisbeurs minder studenten

Nieuws | de redactie
22 oktober 2007 | Scholieren van minder bedeelde ouders en allochtoon talent zijn het meest de dupe, als het idee van de afschaffing van de basisbeurs realiteit zou worden. Eén op de vijf (21%) van de VO-scholieren zou waarschijnlijk niet te gaan studeren als de basisbeurs niet zou bestaan. Onder havisten 24%, onder vwo’ers - waaronder veel meer kinderen van hoogopgeleiden en gezinnen met hogere inkomens te vinden zijn- toch nog 16%.  Uit de achtergrond van de betrokken scholieren blijkt dat allochtone scholieren vaker de dupe zouden zijn: 27% zegt  dan niet te gaan studeren, tegenover 20% autochtone scholieren.

Ook blijkt dat scholieren met lager opgeleide ouders er vaker voor kiezen niet te gaan studeren als de basisbeurs wordt afgeschaft. Van de scholieren met laag opgeleide ouders zegt 38% niet te gaan studeren zonder basisbeurs, scholieren van middelbaaropgeleide ouders zegt 21% niet te gaan studeren zonder basisbeurs en van de scholieren met hoog opgeleide ouders zegt 16% dit. Hoe lager de ouders zijn opgeleid, hoe meer de scholieren er dus onder lijden als de basisbeurs wordt afgeschaft. Dit blijkt uit de TKMST Havo/Vwo Monitor 2007.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK