OU niet blij met bekostigingsopzet

Nieuws | de redactie
13 november 2007 | Ser–kroonlid en OU-voorzitter Theo Bovens noemt het bekostigingsvoorstel van de koepels  “een gemiste kans”. Vooral omdat het gekozen model geen stimulans in houdt voor leven-lang-leren.

“In het genoemde akkoord verdwijnt de huidige leeftijdgrens van 30 jaar. Tot die leeftijd betalen studenten nu het wettelijk collegegeld; wie ouder is, betaalt nu een veel hoger bedrag. Volgens het nieuwe akkoord geldt het wettelijk collegegeld voor de duur van één studie en een tweede als die ernaast wordt gedaan. Doe je de tweede studie nà de eerste, dan heb je pech. Over studie-onderbreking en het starten op latere leeftijd zwijgt het akkoord.

Het is te hopen dat deze groepen potentiële studenten niet getroffen worden door extra kosten. Voor hogescholen en universiteiten is er geen prikkel om oudere (deeltijd) studenten binnen te halen. Hun bekostiging is gekoppeld aan de nominale studieduur, dus trage (vaak werkende) studenten zijn geen aantrekkelijk perspectief.”

Bovens noemt zij eigen instelling in dit opzicht “gelukkig een alternatief.” Maar dat kan alleen zo blijven als de OU het ministerie straks wel een uitzonderingsbepaling weet  af te spreken. “Jammer, want het LLL-dossier zou geholpen zijn met een krachtige visie. Daar passen geen drempels voor een tweede studie, opscholingstraject en dergelijke bij.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK