Geen ontbijt maakt jeugd juist dik

Nieuws | de redactie
7 december 2007 | Scholieren in het VO die niet ontbijten zijn dikker dan die ’s ochtends wel hun boterhammetjes eten. Ir. Simone Croezen van de Humane voeding van Wageningen bewijst dit in het European Journal of Clinical Nutrition. 13 procent van de Nederlandse tieners ontbijt niet meer enn tegelijkertijd worden jongeren steeds dikker. Was in 1997 9 procent van de tienermeisjes te dik, in 2004 al 20.

 Croezen analyseerde daarom de gegevens van 35 duizend middelbare scholieren in de tweede en vierde klas om te zien of er een verband bestond tussen overgewicht en het overslaan van het ontbijt. En dat verband was er. Het was zelfs sterker dan het verband tussen alcohol en overgewicht en te weinig bewegen en overgewicht.

‘Bij scholieren in de tweede klas was het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht al significant als de scholieren het ontbijt gemiddeld één of twee keer per week laten staan’, aldus Croezen. ‘Bij de scholieren in de vierde klas wordt het verband pas significant als de scholieren vijf keer of vaker het ontbijt achterwege laten.’

Dat bij vierdeklassers het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht zwakker is, komt omdat vierdeklassers meer dikmakende gewoonten hebben ontwikkeld dan tweedeklassers. Ze drinken meer alcohol. In de tweede klas kan bijvoorbeeld een kleine vier procent van de jongens aanspraak maken op het etiket ‘excessieve drinker’. In de vierde klas is dat percentage uitgegroeid tot maar liefst 24 procent. Waarom het overslaan van het ontbijt samengaat met een dikke buik kan Croezen niet uit haar gegevens opmaken. Uit ander onderzoek blijkt echter dat kinderen die hun ontbijt missen vaker de rest van de dag ongezond eten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK