Eiwit belangrijk voor updaten geheugen

Nieuws | de redactie
3 januari 2008 | De hippocampus is een hersengebied dat onmisbaar is bij de vorming van geheugen. Vermoed wordt dat dit hersengebied nodig is voor het ‘updaten’ van het geheugen, als dat informatie bevat die onjuist en verouderd is. Robbert Havekes (RUG) onderzocht welke neurobiologische processen hieraan ten grondslag liggen.

Hij gebruikte daarvoor muizen, die hij trainde om in een ruimtelijk doolhof één specifieke locatie te bezoeken waar ze een beloning konden bemachtigen. Na deze training werden de muizen geconfronteerd met een gewijzigde situatie: geen beloning op de eerder geleerde locatie, maar nu een beloning op een nieuwe locatie. Om de nieuwe locatie te associëren met een voedselbeloning moesten ze dus hun eerder gevormde geheugen aanpassen.

Havekes toont aan dat het eiwit calcineurine in de hippocampus een cruciale rol speelt bij het aanpassen van het geheugen. Eerder werd altijd verondersteld dat calcineurine geheugenvorming onderdrukt. Verder bleek dat het eiwit PKA een rol speelt bij het detecteren van veranderingen in een bekende omgeving en betrokken is bij het updaten van verouderd geheugen. Ook laat hij zien dat dagelijks slaaptekort van enkele uren de werking van dit PKA eiwit in de hippocampus verstoort, waardoor het updaten van verouderd geheugen veel moeizamer verloopt. Deze studies werpen een nieuw licht op de betekenis van slaap voor geheugenprocessen en laten zien welke eiwitten een sleutelrol spelen bij de aanpassing van informatie dat opgeslagen ligt in het geheugen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK