Opnieuw tegenvaller OCW bij ‘hbo-fraude’

Nieuws | de redactie
18 februari 2008 | OCW loopt opnieuw grote bedragen mis bij de invordering van de zogeheten hbo-fraude. De Raad van State schrapt alleen al bij de HAN € 1,9 miljoen aan geld dat de commissie- Schutte bij de hogeschool meende te moeten terugeisen voor de jaren 1999-2002. Het ministerie is bovendien veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en vergoeding van het griffierecht aan de HAN.

Opmerkelijk is, dat de Raad van State hiermee het eerdere onderzoek in het gelijk stelt. Want de HAN wijst er in haar reactie op, dat het commissieoordeel “in strijd was met de bevindingen van de eerste onderzoeksaccountants die, na acht maanden intensief onderzoek, in maart 2004 de HAN al volledig zuiverden van elke mogelijke bekostigingsblaam.”

Er blijft een bedrag van 6 ton over, dat de hogeschool wel moet terugbetalen. De HAN geeft aan dat het hier specifieke situaties van onderwijsaanbod betreft. Een “casuïstiek waar de HAN op grond van formele (inschrijvings)criteria, die strak(ker) en verscherpt worden uitgelegd, ten onrechte bekostiging zou hebben ontvangen. Vastgesteld is dat in alle gevallen sprake was van onderwijs aan de studenten.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK