Conservatorium naar Japans woonhuis

Nieuws | de redactie
7 april 2008 |

Na 23 jaar in het markante gebouw van de Rijkspostspaarbank gehuisd te hebben, opent het Conservatorium van Amsterdam op 21 april de deuren van een speciaal voor muziek ontworpen fonkelnieuw gebouw op het Oosterdokseiland, midden in een culturele omgeving met onder andere het Muziekgebouw aan 't IJ en de Openbare Bibliotheek in de directe nabijheid.

Het nieuwe gebouw, ontworpen door architect Frits van Dongen, heeft dertien etages. Voor het ontwerp is gekozen voor het Engawamodel, afgeleid van de Japanse bouwstijl van woonhuizen waarbij de verkeersruimten (de gangen) aan de buitenzijde van het gebouw liggen en de ‘gebruiksruimten’ (zalen, les- en studiekamers) aan de binnenzijde.


De gangen liggen dus aan de kant van de gevel, terwijl de kamers door het grote raamoppervlak van de gevel wel direct daglicht krijgen. Voordeel van deze manier van bouwen is dat de gang buitengeluiden weert, waardoor studenten ongestoord kunnen studeren. Het nieuwe gebouw is opgebouwd uit drie eenheden. Op grondniveau zit het ‘spelend hart’ met vier zalen – een grote zaal, kleine zaal, recitalzaal en de muziektheater/studio – een foyer en de kantine. Boven de zalen komen vier etages met leskamers en daarboven twee verdiepingen met bibliotheek, collegezaal en studiekamers. De kantoren bevinden zich helemaal bovenin.Alle afdelingen van het Conservatorium van Amsterdam komen in het nieuwe pand onder één dak. De dependances van het conservatorium (het Zeemanshuis en de Bachzaal) komen daarmee te vervallen. Het onderwijs is vanaf het studiejaar 2008-2009 volledig op de nieuwe locatie ondergebracht.

Bezoekadres
Conservatorium van Amsterdam
Oosterdokskade 151, Amsterdam
www.conservatoriumvanamsterdam.nl

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Daria Scagliola en Stijn Brakkee


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK