De Koran leren lezen

Nieuws | de redactie
29 april 2008 | In Gelovige vrouwen' in de islam: Tussen seculiere en religieuze politiek en theologie gaat Asma Barlas in op alternatieve benaderingen van de zogenaamde anti-vrouwverzen in de Koran. deze worden als bevrijdend voor moslimvrouwen gezien. Zij variëren van het zeggen van een absoluut ‘nee' tot het zeggen van een onvoorwaardelijk ‘ja' tegen de Koran. Tussen dit ja en nee bevindt zich het religieuze en politieke spectrum van waaruit sommige vrouwen de Koran aan het herlezen zijn.

Door dit nader te bepalen is men in staat te begrijpen wat er op het spel staat bij de verschillende benaderingen van de tekst, ieder met hun voordelen en beperkingen. In de lezing zal Barlas niet één algemene conclusie presenteren. Enerzijds zal zij de problematische aspecten belichten van een seculiere moslimpolitiek die zich baseert op een verwerping van de Koran. Anderzijds zal zij ingaan op de bevrijdende mogelijkheden die inherent zijn aan de Koran, op voorwaarde dat de tekst in het licht van bepaalde theologische en hermeneutische grondbeginselen wordt gelezen.

Asma Barlas is hoogleraar politicologie en directeur van het Center for the Study of Culture, Race and Ethnicity aan het Ithaca College in New York. Zij is gepromoveerd in International Studies (Universiteit van Denver) en studeerde Engelse literatuur en filosofie aan de Universiteit van Punjab (Pakistan). Haar publicaties handelen over koranhermeneutiek, moslimseksuele politiek, islam en vrouwenrechten en Westerse houdingen ten opzichte van de islam. Zij is de auteur van Islam, Muslims, and the U.S.: Essays on Religion and Politics (2004), ‘Believing Women’ in Islam: Unreading Patriarchal Interpretations of the Qur’an (2002) en Democracy, Nationalism and Communalism: The Colonial legacy in South Asia (1995). Barlas werkt momenteel aan een boek waarin ze confrontaties tussen christenen en moslims vanuit historisch en theologisch oogpunt belicht. Barlas is in Pakistan geboren en woont nu in de VS.

Haar lezing in de aula van de UvA is op 8 mei, om 20.15 uur.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK