Geen woorden, maar Doekle?

Nieuws | de redactie
22 mei 2008 | De door Pim Fortuyn ooit aangevoerde Leefbare partij stapt in Rotterdam onder protest in de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Waarschijnlijk neemt Fortuyns voormalige Studenten OV-kaart medewerker Marco Pastors zitting daarin. Zijn fractie speelde met de gedachte deze commissie te boycotten, maar neemt naar verluidt toch deel om een benoeming van CDA-prominent en HBO-raad voorzitter Doekle Terpstra te voorkomen.

Nadat het CDA bij de opvolging van burgemeester en oud- onderwijsminister Deetman in Den Haag naast de prijzen greep, heeft de grootste partij van het land geen enkele grote gemeente meer waar zij een voorzitter van B&W levert, zeker niet in de Randstad. De VVD heeft er twee: Opstelten en van Aartsen. De PvdA ook: Wolfsen en Cohen.

Daarom wordt de zetel in Rotterdam bij de aanstaande opvolging van Opstelten nadrukkelijk getipt voor de grootste regeringspartij en worden al namen uit die kring genoemd. Naast Terpstra zijn dit onder meer de VU-voorzitter –en oud- havenwethouder- René Smit en oud-wethouder Sjaak van der Tak, nu burgemeester van buurgemeente Westland.

De opzet van Terpstra’s platform ‘Benoemen en Bouwen’ zou vanuit dit perspectief ook kunnen worden bezien. Het boven de partijen staande initiatief is voor Terpstra bij een mogelijke overstap naar de voorheen ‘rode Maasstad’ met zijn sterk multiculturele bevolking politiek zeer behulpzaam, maar zou hem ook kwetsbaar kunnen maken. De afkeer van de in die stad machtige Leefbaar-beweging kan het hele bestuurlijke proces van ‘benoemen’ nog ernstig compliceren.

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK