Supernova ‘live’

Nieuws | de redactie
22 mei 2008 | Astronomen hebben met behulp van de röntgensatelliet Swift voor het eerst ‘live’ een supernova zien ontploffen. De sterrenkundigen waren in het spiraalstelsel NGC 2770 supernova SN2007uy aan het bestuderen, toen de satelliet valk in de buurt een extreem heldere röntgenuitbarsting waarnam.

Dat was in hetzelfde melkwegstelsel, maar op een andere lokatie. Vervolgmetingen met Swift en andere telescopen in de ruimte en op aarde toonden aan dat op deze plek en op dat moment supernova SN2008D aan het ontploffen was. De resultaten van het onderzoek onder leiding van de Princeton-astronomen Alicia Soderberg en Edo Berger, waaraan de Amsterdamse astronoom Nanda Rea heeft meegewerkt, verschijnen vandaag in Nature. Volgens Nanda Rea is het een gelukkig toeval dat de supernova ‘in real time’ is gezien. “Dit geeft ons nieuwe inzichten in de manier waarop deze gigantische explosies zich voltrekken.”

Een supernova-explosie vindt plaats wanneer de kern van een zware ster aan het eind van zijn leven onder zijn eigen zwaartekracht ineenstort tot een neutronenster. De nieuwe neutronenster zet een schokgolf in gang door de buitenste lagen van de oorspronkelijke ster, die er vele uren over doet het zichtbare oppervlak van de ster te bereiken, daar doorheenbreekt en de ster opblaast. Astronomen hebben al vele malen supernova’s gezien in de dagen en weken na de schokgolf, maar dit is de eerste keer dat de doorbraak van de schokgolf is waargenomen.

Het melkwegstelsel waar de ‘rise and shine’ van SN2008D is gezien, ligt in het sterrenbeeld Lynx, op een afstand van 90 miljoen lichtjaar van de aarde. Toen het onderzoeksteam de 5 minuten durende röntgenuitbarsting zag, werden meteen andere ruimtetelescopen en telescopen op aarde in gereedheid gebracht om exacte berekeningen te doen aan de oorspronkelijke röntgenuitbarsting. SN2008D blijkt een ‘gewone’ type Ic supernova te zijn, die plaats vindt als een zware ster explodeert.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK