Twee profs en opera’s in één festival

Nieuws | de redactie
30 mei 2008 | Twee Leidse hoogleraren zetten de toon in het Holland Festival: de musici Louis Andriessen en Reinbert de Leeuw, beiden prof aan de Faculteit der Kunsten. Andriessen componeerde twee opera’s die worden uitgevoerd: De Materie en de nieuwe La Commedia naar Dante. Reinbert de Leeuw dirigeert ze allebei in het festival.

De Materie is het magnum opus van Louis Andriessen over de wisselwerking tussen geest en materie. Op 4 juni wordt De Materie  door het Asko Ensemble & Schönberg Ensemble en Vocaal Ensemble, uitgevoerd in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

Het stuk wordt voor het eerst sinds vijftien jaar integraal in Nederland uitgevoerd. In De Materie onderzoekt Andriessen, hiertoe uitgedaagd door de filosofie van Karl Marx, de wisselwerking tussen geest en materie. Voor de vier delen van het werk koos hij vier beslissende momenten uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis:
·        het Plakkaat van Verlatinghe
·        het zevende visioen van de 13e-eeuwse mystica Hadewijch
·        de abstracte schilderkunst van Mondriaan, compleet met een swingende boogie-woogie
·        en laat 19e-eeuwse teksten over liefde, dood en wetenschap van onder meer Tachtigers-dichter Willem Kloos.
In muzikaal opzicht zit het werk vol verwijzingen naar oude muzikale vormen en technieken, die telkens op eigentijdse wijze worden verwerkt.

De wereldpremière van de filmopera La Commedia, gebaseerd op Dantes La Divina Commedia en geïnspireerd op schilderijen van Jeroen Bosch, is het hoogtepunt van dit festival. De Nederlandse Opera en het Holland Festival presenteren in Koninklijk Theater Carré dit nieuwste muziektheaterwerk van Andriessen. De regie is in handen van filmmaker Hal Hartley.

Het stuk is voornamelijk gebaseerd op Dantes Divina Commedia. In vijf stadia ontvouwt zich een niet-lineaire vertelling, die mede is geïnspireerd door schilderijen van Jeroen Bosch. In deze filmopera is slechts plaats voor drie solisten. Sopraan Claron McFadden neemt de rol van Beatrice op zich. De rol van Dante wordt vertolkt door Andriessens muze, de Italiaanse zangeres Cristina Zavalloni, en de Nederlandse acteur Jeroen Willems kruipt in de huid van Lucifer.
 
Data uitvoeringen: do 12, za 14, zo 15, ma 16, di 17 en wo 18 juni 2008.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK