Twee universiteiten, één college

Nieuws | de redactie
29 mei 2008 | Het nieuwe university college van UvA en VU samen start op basis van een geheel nieuw bachelor-curriculum “we zijn met een leeg blaadje begonnen,” zegt ‘bouwdecaan’ Marijk van der Wende. De intensieve samenwerking van de twee universiteiten is zo positief gebleken, dat “dit smaakt naar meer,” meldt VU-chef René Smit.

Het AUC zal in september 2009 de poorten openen en in 2012 naar een nieuwe campus verhuizen in het Science Park. Amsterdams wethouder Asscher noemt dit ‘een eerste stap’. Hij wil een veel verder gaande strategie uitzetten met de universiteiten om Amsterdam als kennisstad een echte rivaal te doen zijn van andere wereldsteden. De universiteiten zouden daarbij “in de top 20 van de internationale rangorde moeten komen.”

Van der Wende beeft met 25 hoogleraren als James Kennedy, Louise Fresco en Robbert Dijkgraaf vanaf “een leeg blaadje” een nieuwe liberal arts and sciences curriculum ontworpen. “Die groep hebben we gevraagd wat jonge mensen van u moeten weten op dit niveau en met welke thema’s zij zich moeten gaan bezighouden. Daar bleek tussen hen een grote mate van overeenstemming over te bestaan. Met hen konden we dan ook grote interdisciplinaire vraagstukken aanduiden, waar dat curriculum omheen gebouwd wordt. Vervolgens is het de kunst om de disciplinaire kennis en academische vaardigheden bijeen te brengen daarin die nodig zijn om met die vraagstukken aan de slag te kunnen. In de mastersopleiding na zo’n bachelor, in onderzoek en functies in organisaties en bedrijfsleven later.”

Het curriculum kent zo een brede opzet, maar de instellingen willen nadruk gaan legen op het bètaprofiel daarbinnen. Daarmee wil men zich ook verder onderscheiden van verwant aanbod in het wo. De opzet van het nieuwe curriculum vindt u hier.

De belangstelling voor het AUC is al aanzienlijk. Niet alleen willen gemeente en bedrijven actief meedoen, ook kwamen tijdens de presentatie door de CvB’s op de pda van de bouwdecaan al open sollicitaties binnen, onder meer van een fysicadocente in Cambridge en een Amerikaanse onderzoeker die als postdoc in Leiden al gehoord had over de trrend in Nederland om zulke colleges te beginnen. Dat had hem toen al aangesproken en nu hoopte hij een kans te maken daar in ons land zelf mee vorm aan te geven.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK