NWO-beoordeling bestudeerd

Nieuws | de redactie
20 juni 2008 | Hoe beoordeelt NWO eigenlijk wie waarvoor welk bedrag aan R&D-geld mag hebben? Steeds luider klinkt de roep om meer transparantie van dat beoordelingsproces, stelt UvA-promovenda Lidwien van der Valk. En dat niet alleen omdat het budget van NWO omhoog gaat , met 100 miljoen euro nog recent.

De rol van NWO bij het op een rechtvaardige manier toewijzen van het wetenschappelijk budget wordt steeds belangrijker en daarmee ook haar rol bij het beoordelen van de kwaliteit en maatschappelijke relevantie van het wetenschappelijk onderzoek waarvoor financiering wordt gevraagd. Lidwien van der Valk deed onderzoek naar het gehanteerde proces van beoordeling van aanvragen. Dit deed zij aan de hand van ruim zeshonderd subsidiedossiers uit de periode van 1999 tot 2007.

Zo geeft zij inzicht in de oordeelsvorming en de factoren achter die oordeelsvorming: welk onderzoek komt voor subsidie in aanmerking, en welk niet? Een aantal aanvragers van wie het verzoek om subsidie is afgewezen, gaat in bezwaar of in beroep. Van der Valk analyseert hoe NWO binnen het gegeven juridische kader omgaat met de reacties van de bezwaarden. Bovendien bekijkt zij welke subsidieaanvragen alsnog worden gehonoreerd. Ook probeert zij antwoord te geven op de vraag of het juridische kader voor de uitvoering van het beoordelingsproces toereikend is. Op 3 juli promoveert zij in Amsterdam op het proefschrift ‘Bezwaar en beroep in de praktijk van NWO. Een empirische verkenning naar de oordeelsprocessen binnen NWO.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK