Hef het glas op de asperges van Mars!

Nieuws | de redactie
14 juli 2008 | Mars kent niet alleen ijslaagjes in de korrelige bodem. De verrassingen houden daar niet op, nu blijkt dat de mineralen in de bovenste laag Mars ook nog een vruchtbare planeet maken. Een Nasa-chemicus zei al enthousiast, dat men er uitstekend asperges zou kunnen telen.

Welke wijnen van eigen, aardse bodem zou de mens daarbij het beste drinken, om deze ontdekking te vieren? We vroegen het aan WijnWandeltochten organisatrice Jeanet Bruining, die met haar groepjes liefhebbers op onze eigen planeet rondtrekt. Maar dan wel door prachtige wijnstreken als Alto Adige, Wachau en Elzas. Hier haar wijntips voor bij asperges van Mars, maar ze zijn gelukkig ook zeer geschikt voor hier op Aarde.“Bij asperges van ‘de rode planeet’ is het wel zo spannend om eens iets anders te drinken dan de altijd al aanbevolen witte wijnen. Waarom niet een ‘Blanc de Noir’ van J.J. Adeneuer uit het rode wijn gebied par excellence, de Ahr? Hij maakt onder die naam een rosé – een ‘Weissherbst’ dus- van de pinot noir druif, die men daar natuurlijk de Spätburgunder noemt. Die wijn doet het prachtig bij asperges, omdat de wijn fris is én een heerlijke geur heeft van aardbeitjes.

Dat Adeneuer er echt iets van kan, zeg ik niet alleen. Bij Gault Millau is dit wijnhuis dit jaar de ‘Aufsteiger des Jahres’ van alle wijnboeren. En de lezers van ScienceGuide kunnen in augustus met mij mee om dit zelf te ontdekken tijdens een WijnWandeltocht langs de Ahr, een streek verrassend dicht bij Nederland.

Maar ook wat verderop, in Noord Italië maken ze een prachtige aspergewijn. De Duits sprekende wijnboeren van Alto Adige – voor hen ‘Südtirol’ – behoren al zo’n 10 jaar tot dé ontdekkingen van de wijnwereld. Zo ook die van de Kellerei Nals Margreid met hun Sauvignons die ook asperges van een andere planeet tot een feest zouden maken. Elegant, met frisse mineraliteit, is de ‘Sauvignon klassisch’ van dit huis. Voor een copieuze maaltijd met asperges zou ik de ‘Mantele Sauvignon (cru)’ uit de speciale wijngaard met die naam in het dorpje Nals kiezen. Een volle wijn met een karakteristieke geur. Wilt u mee naar deze streek? Ook dat kan bij mijn volgende tochten daarheen.

Onder de nieuwe, jonge wijnboeren in Duitsland – daar graag ‘Junge Wilde’ genoemd – zou ik voor een aspergewijn meteen naar de Pfalz gaan, langs bij Weingut Kranz. Dit wijnbedrijf in het stadje Ilbesheim maakt sinds enkele jaren furore met zowel witte als rode wijnen. Voor asperges koos ik bij hen de ‘Sylvaner Kabinett trocken’ van 2007 of uit 2006 een ‘Sylvaner Hagedorn Spätlese’. Want Kranz maakt zijn sylvaners sappig, kruidig en met een klein zoetje in de fruitige smaak van zijn wijn. En juist dat past nu zo goed bij asperges. Dat zal op mars niet anders zijn, vermoed ik. Ook hier kunt u nog mee met mij om deze jonge wilden van de wijn te ontdekken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK