Indiaas talent naar Nederland

Nieuws | de redactie
17 juli 2008 | Nederland heeft een groot tekort aan wetenschappelijk talent, India heeft er veel meer dan de universiteiten op niveau kunnen opleiden. Een serie concrete initiatieven van VSNU en haar Indiase tegenhanger gaat van dit probleem een kans maken.

17 juli tekenden Sijbolt Noorda (VSNU) en prof. Dayanand Dongaonkar van de Association of Indian Universities daartoe een Memorandum of Understanding. Doel is vooral meer onderzoekstalent naar Nederland te halen. “We like to collaborate in specific activities with the VSNU. The Dutch universities are of good standard. For Indian students, it is good to get international exposure”, zo zei Dongaonkar.

Volgens collegevoorzitter N.K. Bansal van de Shri Mata Vaishno Devi University kan India ook het nodige van landen als Nederland en Duitsland leren. “I did a post-doc in Germany and developed many professional relationships with German colleagues afterwards. India can learn from countries like Germany and Holland, especially on the point of project- orientated and problem-solving education”.

Meest concrete aangrijpingspunt voor samenwerking is de Student Research Convention. Ieder jaar organiseert de Association of Indian Universities een competitie waarin prijzen worden uitgeloofd voor het beste onderzoek van studenten. Aan de landelijke competitie gaan ronden per universiteit en regio vooraf. Uit die ronden worden 100 projecten genomineerd, van wie er 20 worden geselecteerd. De winnaars op landelijk niveau krijgen een onderzoeksbeurs. De VSNU heeft veel belangstelling voor zowel winnaars als genomineerden, want dat zijn studenten die getalenteerd en gemotiveerd zijn voor onderzoek.

Ondertussen werkt OCW aan een eigen Memorandum of Understanding. Afgelopen najaar riepen 5 kennisorganisaties minister Plasterk in het manifest Take five op meer te doen om onderzoekstalent naar Nederland te halen. Sijbolt Noorda wees daarbij in het bijzonder op India: “Frankrijk heeft in India inmiddels 9 centra om jong talent te werven, te selecteren en met beurzen in hun onderzoek kansen te geven. Nederland heeft daar niets, terwijl wij daar dus nu zeker drie zouden moeten openen”. OCW is inmiddels met de Indiase overheid in gesprek over de opening van een Neso-kantoor in India.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK