Nanolampjes voor tumor-diagnose

Nieuws | de redactie
29 juli 2008 | Utrechtse chemici hebben een contrastmiddel ontwikkeld voor zowel MRI-scanners als fluorescentiemicroscopen: een soort magnetische nanolampjes. Dit is de eerste keer dat nanodeeltjes op basis van glas lang genoeg in de bloedbaan circuleren om als diagnostisch materiaal gebruikt te kunnen worden. Zij kunnen verschillende toepassingen hebben binnen diagnoses.

Om duidelijkere beelden te krijgen met een MRI-scanner of met een fluorescentiemicroscoop wordt een contrastmiddel gebruikt. Door een speciale bewerking van zogenaamde quantum dots is het mogelijk om een multifunctioneel contrastmiddel te maken dat zowel met een MRI-scanner als met een fluorescentiemicroscoop te zien is.

Contrastbolletjes
De quantum dots, bolletjes met een afmeting van slechts een paar nanometer, zenden licht uit dat goed te zien is met een fluorescentiemicroscoop. Masterstudent Matti van Schooneveld en promovendus Rolf Koole omhulden deze ’nanolampjes’ in hun onderzoek met glas. Door hier magnetische deeltjes aan toe te voegen en moleculen aan vast te maken, ontwikkelden de onderzoekers contrastbolletjes die niet alleen licht uitzenden maar ook te detecteren zijn met een MRI-scanner. De eerste succesvolle tests met de deeltjes zijn al gedaan. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van dr. Willem Mulder (Mount Sinai School of Medicine, New York) en prof.dr. Andries Meijerink (Universiteit Utrecht).

Randen van een tumor
Dit soort multifunctionele contrastmiddelen kunnen in de toekomst mogelijk worden toegepast bij het verwijderen van een hersentumor. Door een dergelijk middel aan een tumor te laten hechten kan eerst met de MRI-scanner de locatie van de tumor worden bepaald voor de operatie begint. Hierna zijn tijdens het daadwerkelijke opereren de randen van de tumor heel precies te zien, doordat het contrastmiddel dan oplicht. Zo kan de chirurg de tumor weghalen terwijl de rest van de hersenen intact blijft. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK