Multimedia goedkoper voor educatie

Nieuws | de redactie
20 augustus 2008 | Europa kan multimedia als CD-Rom's voor onderzoek en onderwijsfuncties goedkoper maken door ze onder verlaagd BTW-tarief te brengen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt doorzag de onhandige en bureaucratische manier waarop dit dreigt te gebeuren en pakt dit nu aan. De Brusselse burelen wilden namelijk een limitatieve definitie ontwerpen van wat een educatieve CD-Rom is en deze gaat precies in tegen die functionaliteiten, die zo’n middel educatief effectief weten te maken.

In vragen aan de regering brengt de CDA-fractie daarom het volgende naar voren: ‘Voorziet het voorstel van de commissie er straks in dat educatieve CD-ROMS straks onder het verlaagde tarief gebracht kunnen worden? De tekst is hier nogal limitatief: “A recording that includes supplementary material such as games, search functions, links to other material and similar, apart from the text read aloud, continues to be subject to the normal VAT rate.” De leden van de CDA fractie kennen namelijk geen CD’s waarop tekst staat zónder zoek- functies. Verder is het juist een kenmerk van educatieve CD-Roms juist dat er spelachtige vormen om te leren om staan. Is de Nederlandse regering bereid om met een zodanig tekstvoorstel te komen dat educatieve CD-Roms onder de mogelijkheid tot een verlaagd tarief vallen, ook wanneer zij educatieve spellen en zoekfuncties bevatten?’

Omtzigt zegt hierover: ‘Mij lijkt het uitstekend als we educatieve middelen niet duurder maken voor scholen, instellingen en gezinnen dan ze moeten zijn. Maar die goede bedoeling wordt door zo’n bureaucratische benadering als in de voorstellen van de EU niet echt geholpen. Ik weet in elk geval niet van zinvolle CD-Rom’s voor onderwijs en onderzoek waarin de student of onderzoeker geen zoekfunctie zou kunnen benutten. Alle reden dus voor ons land om dit toch even te corrigeren en daarmee er een uitstekend Europees initiatief van te maken.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK