Rutte verwijt Plasterk ‘keurig compromis’

Nieuws | de redactie
15 augustus 2008 | Nadat Mark Rutte een jaar gewacht heeft om als oud-bewindsman HO zijn opvolger niet voor de voeten te lopen, heeft hij zijn eerste salvo richting Plasterk afgegeven. Het ontbreekt de minister hier aan belangstelling en visie, terwijl dit het belangrijkste onderdeel van zijn portefeuille is. Rutte wil nu wel eens weten "waar hij hogescholen en universiteiten op gaat afrekenen." Met zijn opmerking dat hj "de ex-wetenschapper nog nauwelijks hoort" over het hem meest verwante gebied raakt Rutte daarbij een teer punt binnen het hoger onderwijs.

De tot nu toe uitgebrachte voorstellen vindt Rutte weinig helder en getuigen van weinig ambitie. Met name het akkoord over de HO-bekostiging acht hij indicatief, “een keurig compromis” waardoor de instellingen en hun “bestuurders het comfortabel hebben.” De scherpe kritiek vanuit de sector op dit compromis en de stille hoop bij onder meer de VSNU, dat het de facto nimmer zal worden ingevoerd zullen de oud-bewindsman echter vast niet ontgaan zijn.

Rutte pleit ervoor, dat de bekostiging nadrukkelijker gerelateerd wordt aan prestaties, zodat de instellingen niet “allemaal even goed” of gelijkelijk middelmatig functioneren en studenten te weinig uitgedaagd worden. Daarvoor zou de minister het ervoor over moeten hebben een wat minder soepele verstandhouding met de bestuurders te hebben, “nu zitten ze weer in hun comfort zone” zegt Rutte in Spits.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK