Academie van Bouwkunst 100 jaar

Nieuws | de redactie
30 september 2008 | De Academie van Bouwkunst in Amsterdam bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met een ‘eeuwfeestweekend’. Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 oktober pakken de bouwkunstenaars uit met verschillende tentoonstellingen, een feest, een alumnimiddag, een jubileumboek en een internationaal architectuursymposium. Tevens leiden Cees Dam, Jord den Hollander, Ronald Hooft en Yttje Feddes diverse excursies door Amsterdam langs gerealiseerde werken van alumni van de Academie.


In 1908 stonden architectuurvernieuwers als Berlage, Cuypers, De Bazel en Kromhout aan de wieg van de Amsterdamse opleiding. Om te voorzien in de grote behoefte aan vakbekwame bouwkundigen richtten zij destijds de driejarige avondcursus Voortgezet en Hooger Bouwkunst Onderricht in, die door het genootschap Architectura et Amicitia werd georganiseerd. Deze cursus zou uitgroeien tot de Academie van Bouwkunst die sinds 1987 deel uitmaakt van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Anno 2008 bevat de school drie studierichtingen: Architectuur, Stedenbouw en Landschapsarchitectuur. In haar honderdjarige bestaan heeft de Academie 1040 architecten afgeleverd.

Het eeuwfeest start op vrijdag 3 oktober met lezingen van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, Midas Dekkers en ARCAM-directeur Maarten Kloos. Daarna zal in de Zuiderkerk de tentoonstelling Academie van Bouwkunst Amsterdam: Afstudeerprojecten van 1908 tot 2008 worden geopend door burgemeester Cohen. Tevens krijgt hij tijdens de opening het eerste exemplaar van het jubileumboek Academie van Bouwkunst Amsterdam 1908-2008 (Uitgeverij 010 Rotterdam, €34,50) uitgereikt. Dit boek behandelt de geschiedenis van de Academie van Bouwkunst en haar bijdrage aan de ontwikkeling van de architectonische en stedenbouwkundige cultuur in Nederland.

Op zaterdag 4 oktober vindt het internationale architectuursymposium ‘Re-inventing the academy’ plaats in het nieuwe gebouw van het Conservatorium van Amsterdam. Onderwerp van discussie zal het concurrent onderwijsmodel zijn volgens welke de Academie al meer dan 20 jaar lesgeeft. Binnen dit model vloeien onderwijs en werk in elkaar over: Het onderwijs vindt in de avonduren plaats, studenten werken overdag en alle docenten combineren hun onderwijsuren met werk in de praktijk. Over dit en meer zullen sprekers uit binnen- en buitenland zich buigen onder leiding van moderator Tracy Metz, publiciste. Onder de internationale sprekers bevinden zich afgevaardigden van ETH Zurich (link!!!!), Boston Architectural College, RWTH Aachen en University of London.

Meer informatie over de eeuwviering, de verschillende activiteiten en het jubileumboek, vindt u op www.academievanbouwkunst.nl.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK