Hoe attractief is uw universiteit voor R&D investeringen?

Nieuws | de redactie
11 september 2008 | Analyses van de kwaliteit en intensiteit van het onderzoek aan de universiteiten hebben het Rathenau-insituut de mogelijkheid gegeven een eerste ranking op te stellen van de ‘werfkracht’ van de universiteit als kenniscentrum. Daarin zijn de gegevens verwerkt van de mate waarin een wo-instelling middelen weet te verwerven voor tweede en derde geldstroom onderzoek van verschillende aard en profiel. Vlag uit in Twente en Leiden, maar in steden als Rotterdam en Tilburg.....De werfkrachtindicator van het Rathenau-instituut geeft de mate aan waarin universiteiten erin slagen om middelen uit de tweede dan wel de derde geldstroom te verwerven, waaruit personeel voor onderzoek bekostigd wordt.

Dat leidt tot een viertal groepen:

– een groep met universiteiten die hoog scoren in termen van zowel wetenschappelijke als maatschappelijke werfkracht: de WUR, TU/e, de UT, de RU en Leiden;

– een groep die hoger dan gemiddeld scoort bij wetenschappelijke werfkracht, maar lager dan gemiddeld bij maatschappelijke werfkracht: de UvA, de VU en de UU;

– een groep die lager dan gemiddeld scoort bij wetenschappelijke werfkracht en hoger dan gemiddeld bij maatschappelijke werfkracht: de TUD en de UM.

– een groep die laag scoort op beide dimensies: de UvT, de EUR en de RUG;

Het is overigens interessant, zon noteert het Rathenau-instituut in zijn eerste Science System Assessment van het WO in ons land, dat de werfkracht niet lijkt te correleren met de kwaliteit van het onderzoek, zoals gemeten in citatiescores. Onder de universiteiten met hoge werfkracht zijn er met een hoge en met een lage citatie-impactscore. Hetzelfde geldt voor de universiteiten met lage werfkracht. Rathenau constateert in dat verband dat naast de bekende rankings als THES en Shanghai nu ook de CHE Excellence Ranking “studenten, promovendi en wetenschappers helpt bij het zoeken naar informatie over goed presterende Europese universiteiten op een viertal gebieden: biologie, chemie, fysica en wiskunde.”
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK