21e eeuws Middelnederlands

Nieuws | de redactie
20 november 2008 | Frits van Oostrom heeft met de eerste Spinoza-cursus – over het Middelnederlands als literair erfgoed - een nieuw soort kennisoverdracht van de OU gestart. OU-rector Fred Mulder is "bijzonder verheugd dat de meest excellente wetenschappers van Nederland met ons via zelfstudiemateriaal hun onderzoeksdomein willen ontsluiten. We nemen met dit initiatief in de top van de kennispiramide een unieke positie in in de wereldwijde beweging van open educational resources."

‘Vele Spinozawinnaars hebben zich hiervoor aangemeld,’ vertelt NWO-voorzitter Nijkamp ‘Ook hiermee laten ze zien wetenschap ten dienste van de samenleving te stellen.’ December 2006 is de OU gestart met het gratis ter beschikking stellen van zelfstudiemateriaal van hoge kwaliteit via internet. Doel was de drempels van het hoger onderwijs te verlagen en mensen de kans geven eenvoudig (gratis en via internet) leerervaringen op te doen. De afgelopen twee jaar hebben honderdduizenden mensen de speciale website www.opener.ou.nl bezocht en de cursussen doorgenomen of bestudeerd.

Peter Nijkamp lanceerde de Spinozareeks in zijn toespraak bij de feestelijke uitreiking van de Spinozapremies door minister Plasterk. De Spinozacursussen gaan veel verder dan een lezing of videocollege. Zij dragen niet alleen kennis aan over het onderzoeksdomein van de Spinozawinnaar, maar bieden ook oefeningen, opdrachten, studeeraanwijzingen en zelftoetsen. Bovendien zijn ze in het algemeen multimediaal en interactief.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK