Harvard rules?

Nieuws | de redactie
7 november 2008 | President Obama zou een ongekende verrassing voorbereiden, die de status van het kennisbeleid in zijn regering moet onderstrepen. Colin Powell, een Republikein en 'national hero', wordt genoemd als Sectretary for Education.

Bij zijn openlijke steunbetuiging aan Obama’s kandidatuur zei de oud-generaal en BuiZa- minister onder Bush opmerkelijk genoeg het volgende: “I think the American people and the gentlemen running for president will have to, early on, focus on education more than we have seen in the campaign so far. America has a terrible educational problem in the sense that we have too many youngsters not finishing school. A third of our kids don’t finish high school, 50 percent of minorities don’t finish high school. We’ve got to work on this, my wife and I are leading a campaign with this purpose.”

Verder valt op dat wat het VU-kabinet van ons land is, het Harvard-kabinet van Obama zou kunnen blijken te worden. Het aantal hoogleraren, oud-collega’s en intellectuelen van de alma mater van de nieuwe president, dat tot het kabinet zou toetreden is buitengewoon. Larry Summers, het hoofd van het team van economisch adviseurs in het nieuwe Witte Huis,  is wel de bekendste. Deze oud-minister van Clinton op Financiën werd na 2000 de president van Harvard. Hoewel hij als fondsenwerver hogelijk gewaardeerd werd, moest hij toch al snel het veld ruimen. Sexistische uitspraken over het genetisch defect van vrouwen voor de wetenschapbeoefening lieten zo’n losbarsten, dat zijn positie onhoudbaar werd.

Ook op R&D-terrein pakt Obama al uit: among the latest announcements are that the National Science Foundation agency review will be led by Jim Kohlenberger — who was senior domestic policy adviser to Vice President Al Gore, where he focused on science and technology — and Henry M. Rivera, a lawyer.

For the arts and humanities transition team, Obama has selected Bill Ivey, director of the Curb Center for Art, Enterprise, and Public Policy at Vanderbilt University and former chairman of the National Endowment for the Arts; Anne Luzzatto, who served in the Clinton administration as a special assistant to the president and who has more recently been vice president for meetings and outreach at the Council on Foreign Relations; and Clement Price, the Board of Governors Distinguished Service Professor of History and director of the Institute on Ethnicity, Culture, and the Modern Experience at Rutgers University at Newark.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK