De kennisparadox van Amsterdam

Nieuws | de redactie
7 januari 2009 | Amsterdam heeft twee universiteiten en allerlei hogescholen, maar benut de kennisfactor onvoldoende, zo schrijft kennisambassadeur Erik Gerritsen. "We hebben fietstassen vol goudklompen, maar die tassen zitten nog dicht."

De Amsterdamse kennisambassadeur Erik Gerritsen wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Bureau Jeugdzorg. Onlangs verscheen zijn rapport ‘Gedeelde kennis is dubbele kracht’ waarin hij concludeert dat hoewel Amsterdam twee universiteiten en allerlei hogescholen kent, Amsterdam deze kennisfactor onvoldoende benut. Gerritsen laat zien dat te veel ad hoc gebeurt en er vaak sprake is van risicomijdend gedrag.

Oud-gemeentesecretaris Erik Gerritsen begon zijn onderzoek met de indruk dat de gemeente en de UvA/HvA en VU niet het onderste uit de kan haalden uit hun samenwerking. Die indruk bleek juist. Hoewel er een aantal voorbeeldige samenwerkingsverbanden te vinden is, blijkt ook dat in vele gevallen het samen optrekken weinig structureel van aard is. Het betreft te vaak kwetsbare ad hoc- initiatieven of verbanden die persoonsgebonden tot stand zijn gekomen. Een viertal redenen staan volgens hem een meer duurzame relatie in de weg: onzekerheid over de beschikbare tijd en het te besteden geld, wederzijdse vooroordelen waardoor men zich te weinig in elkaars wereld verdiept, risicomijdend gedrag van beide kanten en een hoogdrempelige informatievoorziening over wat er gebeurt en te koop is.

Win- winsituatie
Vele interviews met diverse bestuurders en wetenschappers leerden Gerritsen dat er breed enthousiasme bestaat voor een intensieve samenwerking tussen de gemeente en de kennissector. Vele ondervraagden menen dat hierbij sprake is van een win- winsituatie: “De universiteiten maken meer gebruik van het levende laboratorium in hun eigen achtertuin – de stad Amsterdam – en geven concreet invulling aan de ambitie om meer maatschappelijk relevant bezig te zijn. De gemeente maakt de beweging naar een lerende, kennisintensieve organisatie. Een mooie bijkomstigheid is nog dat het imago van werkgever zal worden verbeterd. Bovendien kunnen in vele gevallen kosten voor onderzoek of opleidingstrajecten gedeeld worden”.

Een gemeenschappelijke visie
De Amsterdamse kennisambassadeur komt met diverse aanbevelingen om de Amsterdamse kennisfactor beter te benutten. Hij stelt dat er zowel op het niveau van de colleges van bestuur en BenW als de gemeentelijke diensten en instellingsfaculteiten, een gemeenschappelijke visie over het benutten van het potentieel moet komen. Hierbij is wel wat meer ondernemingszin van beide kanten noodzakelijk. Ook kunnen het uitwisselen van personeel, het onderhouden van een intensiever contact en een betere informatievoorziening tussen beide, en het breder uitdragen van de bestaande good practices helpen om de bestaande situatie te verbeteren.

Op 1 februari begint Erik Gerritsen als voorzitter van de Raad van Bestuur van het bureau Jeugdzorg agglomeratie Amsterdam. Jan Post zal hem opvolgen als kennisambassadeur. Zijn opdracht is net als die van Gerritsen het geven van een impuls aan de samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam en de Uva/HvA en de VU door het presenteren van goede voorbeelden, een wenkend perspectief en praktische tips.

Het volledige rapport ‘Gedeelde kennis is dubbele kracht’ van Erik Gerritsen vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK