In Europa

Nieuws | de redactie
27 januari 2009 | Columnist Pieter Omtzigt houdt deze week in Trouw een blog bij over zijn werk in de Raad van Europa. De eerste aflevering leest u hier. 'Het is koud in Straatsburg, maar het thema mensenrechten blijft hot. Met parlementariërs uit 47 Lidstaten komen we 4 keer per jaar naar Straatsburg om over de mensenrechten in Europa te spreken: van vrijheid van meningsuiting tot politieke gevangen. En natuurlijk de strijd tegen het terrorisme.

Een mensenrechtewaakhond blijft ook na 60 jaar nodig. De  Raad van Europa ontleent daar zijn macht aan. Het beste bewijs is de moord op advocaat Markelov in Moskou. Aangezien elke burger van de Lidstaten (alle 27 EU staten, Rusland, Turkije, Zwitserland en andere landen) zich uiteindelijk tot het Hof in Straatsburg kan wenden, wanneer de overheid zijn recht schendt, bijt Straatsburg. Want Tjetseense burgers, wiens huis kapot geschoten is, die mishandeld zijn door Russische troepen, krijgen vaak hun gelijk in Straatsburg. De Russische regering wordt veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding. Dat is bedreigend en helaas uiteindelijk ook bedreigend voor de mensen, die hen helpen die zaken te voeren, zoals Markelov.

De vergadering begint vroeg. De politieke gevangenissen van Armenië staan op het programma. De Armeense regering wordt hier op het matje geroepen deze week en het is duidelijk dat zij dit buitengewoon vervelend vindt. De verkiezingen waren niet democratisch en nu dreigen sancties tegen Armenië. Dat land wil graag bij Europa horen en kan natuurlijk geen EU lid worden. John Prescott, voormalig vice-premier van het Verenigd Koninkrijk heeft dit kritische rapport geschreven en maakt het leven voor Armeense diplomaten en politici heel moeilijk. De gevangenen krijgen hier een naam en alleen al het vragen naar hoe het met hen gaat en waarom ze eigenlijk vastzitten, leidt vaak tot actie.


Mijn agenda? Ik ben deze week woordvoerder in het debat over het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het hof is heftig omstreden in de Verenigde Staten en Rusland. Vanmorgen ben ik tot woordvoerder benoemd van de Christendemocratische fractie.

En verder strijd ik voor het recht van Wit Russische kinderen om te mogen reizen naar het Westen. Hun dictator heeft ze verboden naar het buitenland te reizen. 30.000 kinderen missen dit jaar hun vakantie in West Europa.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK