47 regeringen buigen zich over reisverbod

Nieuws | de redactie
3 februari 2009 | Pieter Omtzigt, CDA Tweede Kamerlid en ScienceGuide-columnist, heeft het stopzetten van de reizen van kinderen uit Tsjenobyl naar Europa aan de orde gesteld bij alle 47 regeringen die samen werken in Europa aan mensenrechten. Slechts één land doet hieraan niet mee in de Raad van Europa en dat is Wit Rusland. De mensenrechtensituatie is daar zo slecht dat zelfs de ‘waarnemersstatus’ van dit land is afgenomen.

Dat kan niet verbazen, want het is erg moeilijk van democratie of rechtsstaat te spreken in Wit Rusland, aldus Omtzigt in een verklaring aan de pers. Geen enkel lid van de oppositie werd onlangs gekozen tot lid van het parlement, bijvoorbeeld.

Dictator Loekasjenko handelt naar eigen welgevallen en soms grillen. Na een pauze tijdens de Kerstvakantie is er weer een volledige blokkade op kinderen die naar het buitenland zouden willen of moeten te reizen. Wit Rusland eist van andere landen dat de regeringen via verdragen persoonlijk de veiligheid van kinderen garanderen. Dat is een typische eis van een dictator, die denkt dat hij alles en iedereen controleert en dat mensen zelf geen vrijheden aankunnen.

Twee weken geleden gaf Wit Rusland aan nu toch weer lid te willen worden van de Raad van Europa. Pieter Omtzigt zegt daar over: “ Een land, dat zijn eigen kinderen uit Tsjernobyl, onder meer voor hun gezondheid, niet toestaat om naar het buitenland te reizen, respecteert zelfs de meest elementaire mensenrechten niet. Zo´n land moet je niet zomaar toelaten tot de Mensenrechtenwaakhond van Europa“ . Daarom heeft Omtzigt vragen gesteld aan het comité van ministers van de Raad, om er in ieder geval voor te willen zorgen dat dit reisverbod voor de kinderen uit Tsjernobyl wordt opgeheven. Zulke vragen zetten een zaak als deze extra zwaar op de agenda in Europa, want bij het volgende comité van ministers moeten zij verplicht behandeld en beantwoord worden en dit door de 47 ministers samen. Hierdoor zullen alle regeringen in Europa volledig op de hoogte zijn en uitgedaagd worden Loekasjenko en zijn regime in Wit Rusland hierop aan te spreken.

Eind vorig jaar lukt het nog om door zulke politieke druk het tijdelijk toestaan van reizen tijdens de Kerstvakantie af te dwingen. Deze vragen geven hoop dat enige tienduizenden kinderen weer jaarlijks naar het buitenland kunnen reizen en daar kennis kunnen maken met andere culturen en verwelkomd kunnen worden door hartelijke gastgezinnen.


Written question to the Committee of Ministers

Topic: Decree 555 of Belarus, the travel ban for Children from Chernobyl and Belarus

Since the Chernobyl disaster, many volunteers in European countries have given hundreds of thousands of children the possibility of a holiday with a guest family. On 13th of October 2008 president Lukashenko published decree 555, which had entered into force a few months earlier, which made it nearly impossible for groups of children to travel abroad. After much international pressure the ban was suspended for one month over the Christmas holiday. Due to late publication of this suspension, only a small number of children was able to spend time abroad over Christmas.

Since January 21 2009 the ban is fully in place again. Children are not allowed to travel unless the receiving country signs an extensive treaty, with an enormous number of guarantees by the receiving state. This stifles the work of NGO’s completely and makes exchanges completely impossible. At the very same time Belarus is making a top priority of joining the Council of Europe. For this the Human Rights situation in Belarus should improve and part of this is the lifting of the travel ban.

Does the Committee of Ministers agree that the restrictions in decree 555 are a violation of the right to travel freely (with parental consent) for Belarus children? Is the Committee of Ministers prepared to make a permanent repeal of decree 555 a precondition for a new dialogue with the Belarus government? By which other means will Committee of Ministers communicate to the Belarus authorities that they should revoke decree 555 and let these exchanges of children take place?

Pieter Omtzigt, EPP/CD, Netherlands


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK