Koper uit remmen in water en lucht

Nieuws | de redactie
18 februari 2009 | De grote hoeveelheid koper in rioolslib, lucht en fijnstof is in belangrijke mate het gevolg van remslijtage, heeft TNO ontdekt. In remmen zit zo'n 10% koper ter vervanging van asbest, maar ook dit roept gezondheidsvragen op.

Rijkswaterstaat en waterzuiveringen vroegen zich al langere tijd af waarom er eigenlijk zoveel koper in rioolslib voorkomt. TNO’er Jan Hulskotte opperde dat het misschien wel eens te maken zou kunnen hebben met remslijtage. Dit bleek een zeer goede ingeving te zijn. De emissie-inventarisatie voor het wegtransport zag deze bron van koper steeds over het hoofd. Men ging nog uit van de oude samenstelling van remmen.

Omdat de TNO-onderzoekers niet alleen naar water keken, maar ook naar lucht, kwam er uit dit kleine onderzoek een belangrijke ontdekking. Koper uit remmen bleek de belangrijkste bron voor koper naar de lucht in Nederland en West-Europa te zijn. Voorheen is er een onverklaarbaar gat geweest tussen de voorspelde koperemissies en de uitkomsten van verspreidingsmodellen.

Maar het gaat nog verder. Omdat koper een van de metalen is die in fijn stof voorkomt en daarmee mogelijk een bijdrage aan de gezondheidseffecten veroorzaakt, is hiermee een belangrijke bron gevonden. Wat dit precies betekent voor onze gezondheid is nog onvoldoende bekend en zal verder onderzocht moeten worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK