Euroscepsis, Obama, Haitink 80

Nieuws | de redactie
19 maart 2009 | De euroscepsis van Plasterk blokkeert beleid in Brussel

 Aldus de Tsjechische vice-minister HO Jakub Dürr in gesprek met ScienceGuide.  “Andere vertegenwoordigers van Nederland trachten ons gerust te stellen, dat dit vooral de persoonlijke opvatting van de minister is,” aldus zijn Tsjechische collega en EU-voorzitter. Positiever is de uitstraling van ‘Leuven’: “Canada, Brazilië en ook Zuid-Afrika geven duidelijk aan mee te willen denken. Leuven biedt veel sterker nog dan Bologna een global  outreach,” zegt Dürr, die nu als EU-voorzitter veel in Brussel optreedt.

– Voor veel Turkse en Marokkaanse jongeren blijkt de kloof tussen opleiding en thuis belemmerend voor HO-loopbanen. De UU en HU betrekken daarom Turkse en Marokkaanse ouders van (aankomende) studenten bij hun studie. Nog meer over  ‘onbenut talent’ en de VSNU- discussies daarover leest u op ScienceGuide.

– President Obama kondigt een ingrijpende onderwijshervorming aan. De docenten en vakbonden krijgen een boodschap mee: “If a teacher is given a chance but still does not improve, there is no excuse for that person to continue teaching.” Lees meer op de pagina Amerika..

– De Onderwijsraad gaat met zijn tijd mee: na het aantreden van Balkenende verschoof de aandacht van marktwerking naar maatschappelijke vraagstukken. “Zo zijn we tot het inzicht gekomen dat ‘deregulering’ niet vanzelfsprekend leidt tot meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid op het schoolniveau.” Dit blijkt uit een analyse van Interstudie NDO en HAN- lector Frans de Vijlder. Een fascinerende blik achter het beleid op het nieuwe HAN-kennispodium.

– Er is een tekort aan leraren, maar een grote stad als Den Haag blijft verstoken van een stevig palet opleidingen. OCW wil proberen daar hbo-samenwerking te krijgen, maar wees nieuw een leraren- aanbod van INHolland af. Meer op de pagina Educatie.

Onderzoeksnieuws

– Amsterdam zit vol pissebedden en de stad kent er wel meer dan 20 verschillende soorten van. Kan dat verbazen? Alles daarover dankzij VU- onderzoekers op de pagina Bèta Techniek!

–  Heel lang was hij zelf een baas, maar zijn wantrouwen tegen autoriteiten heeft hij altijd gehouden. Op hogeschool Stenden geeft oud-politiechef Eric Nordholt zijn analyse van goed leiderschap en de omgang met raad en burgemeester.

–  “Een kunststudent kan beginnen en denken dat hij beeldhouwer wordt, maar als sieradenmaker naar buiten wandelen. Of wetenschapper en bestuurder worden, zoals Robbert Dijkgraaf.” Doekle Terpstra schetst bij een tentoonstelling over glas van de Rietveld Academie de verbinding tussen ambacht en kenniseconomie. Meer op de pagina Cultuur van  ScienceGuide.

– Sinds 2005 is de toepassing van palliatieve sedatie verbeterd. Het aantal euthanasieverzoeken, voorafgaand aan palliatieve sedatie, is sterk afgenomen, terwijl patiënten juist meer betrokken waren bij de besluitvorming. Een eerste analyse van hoe en waarom vanuit de RU op de pagina Gezondheid  onder Onderzoek.

– De regimes in Teheran en Beijing trekken de teugels van de dictatuur aan. Onderzoekers worden met harde hand in het gareel gebracht. Het lot van aids-artsen in Iran is verschrikkelijk: in een geheim proces worden ze als ‘CIA-spionnen’ veroordeeld.

En ook
De viering van Bernard Haitinks 80e verjaardag biedt ook medische pluspunten. Wat blijkt? In de wachtkamer van tandarts of huisarts zorgen zijn soort klanken dat de patiënt rustiger wordt. Pop werkt niet, zo blijkt uit Twents onderzoek.


Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier. Afmelden kan via info@scienceguide.nl

Redactie ScienceGuide – 020-4285371
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK