Inzicht in games in Nederland
In Nederland houden 134 bedrijven zich bezig met videogames. Veertig procent van de bedrijven richt zich op de ontwikkeling van ‘serious games’: spelletjes met een educatieve doelstelling. De bedrijven hebben meestal enkele tientallen jonge medewerkers in dienst en richten zich sterk op hun kerncompetentie. Aanvullende kennis en bekwaamheden halen ze in huis door kortstondige, flexibele allianties aan te gaan met andere bedrijven. Op grond van kwantitatieve enquêtes en diepte-interviews bracht Karsmakers deze samenwerkingsverbanden in beeld.
“De gamingbedrijven werken vaak samen met verschillende bedrijven buiten de gamingindustrie, bijvoorbeeld telecombedrijven of bedrijven uit de muziekindustrie”, vertelt de juist afgestudeerde bedrijfskundig ingenieur. “De samenwerking richt zich op kleine aspecten en is flexibel. In de turbulente markt is snel handelen cruciaal. Samenwerking komt daarom vaak via via tot stand, zoals bij sociale netwerken. Er is geen tijd om een lange checklist af te werken om de juiste partner te kiezen”, zegt Karsmakers.
De laatste jaren komen er nieuwe bedrijven op die verschillende partijen aan elkaar linken. Zij worden daarmee gameproducers. “Dat is interessant, want hetzelfde is gebeurd in de film- en de muziekindustrie. De gamingindustrie, opgekomen in de jaren negentig, kan veel leren van deze industrieën.” Omdat samenwerken essentieel is, is het belangrijk om te investeren in vaardigheden die de samenwerking tot een succes maken. De aanstelling van een manager voor de samenwerkingsverbanden kan bijvoorbeeld nuttig zijn, of het opstellen van voorwaarden waaraan de samenwerking moet voldoen. “Op dat punt valt nog heel veel winst te halen in deze sector”, vertelt Karsmakers. “Gamingbedrijven hadden dat nog totaal niet op poten.”
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
