Liever saffraan dan papaver

Nieuws | de redactie
12 mei 2009 | Nederland gaat, op verzoek van de Afghaanse regering, een programma voor landbouwonderwijs leiden en coördineren.

De Nederlandse kennis op dat gebied kan Afghanistan helpen de eigen economie te herstellen. Het kabinet tekende hiertoe een overeenkomst met de Afghaanse ministers van Onderwijs Wardak en Landbouw Rahimi. Nederland stelt € 5,5 miljoen beschikbaar om het onderwijsproject op te starten.

Landbouw is de belangrijkste pijler van de Afghaanse economie. Door jarenlange oorlog heeft de sector ernstige schade opgelopen en wordt een deel van de geschikte landbouwgrond nu niet benut. Nederlandse agrarische expertise, onder andere afkomstig van Universiteit Wageningen, zet aan tot hervorming van de Afghaanse landbouwsector. De opzet van een nationaal agrarisch onderwijscentrum in Kaboel moet meer leerkrachten opleiden, die de kennis weer verspreiden op regionaal niveau.

Het ondersteunen van landbouwprojecten in Afghanistan is al langer een hoofddoel van Ontwikkelingssamenwerking. Nederland investeert ondermeer in irrigatieprojecten, die vruchtbare grond opleveren, en saffraanteelt. Een verbetering van de landbouw leidt tot meer banen en meer export van agrarische producten in Afghanistan. Ook biedt het een alternatief voor de illegale papaverteelt. Het stimuleren van de economische zelfstandigheid is één van de voornemens, die voort zijn gekomen uit de Afghanistantop in Den Haag van 31 maart j.l..


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK