Dreigende kloof tussen geneeskunde en technologie

Nieuws | de redactie
3 juni 2009 | De technologische ontwikkelingen in de zorg gaan zo snel dat artsen ze nauwelijks meer bij kunnen houden. De kennis van traditionele geneeskunde én de laatste stand der techniek is eigenlijk niet meer in één persoon te verenigen en zo dreigt een kloof te ontstaan tussen technologie en zorg. Ivo Broeders, chirurg en hoogleraar robotica en minimaal invasieve interventies, pleit daarom tijdens zijn intreerede aan de Universiteit Twente voor een nieuwe discipline in de operatiekamer: de technisch geneeskundige.

In 2000 was Ivo Broeders de persoon die in Nederland de robottechnologie in de operatiekamer introduceerde. Sindsdien zijn de ontwikkelingen snel gegaan. Volgens Broeders maken veel specialisten tegenwoordig gebruik van de nieuwe technologie tijdens minimaal invasieve interventies (operaties waarbij zo min mogelijk wordt gesneden). Als bekend voorbeeld noemt hij patiënten met een vernauwde kransslagader, waarbij het borstbeen niet meer gekliefd hoeft te worden, maar waarbij de operatie via de lies plaatsvindt. Ook bij bijvoorbeeld prostaatverwijderingen en darmkankeroperaties is minimaal invasieve chirurgie met behulp van de robot ondertussen gemeengoed.

Toepassingen zijn er ondertussen legio, maar toch staan we volgens Broeders pas aan het begin van de ontwikkelingen. “Het gaat nu heel snel, vooral op het gebied van moleculaire geneeskunde, weefseltechnologie en high tech in de operatiekamers.” De ontwikkelingen in de technologie gaan volgens Broeders zo snel dat ze voor artsen nauwelijks bij te houden zijn. “Zij worden opgeleid vanuit een model gericht op de pathofysiologie. Hiermee wordt een solide basis voor geneeskunde gelegd”, betoogt de hoogleraar. “Maar gefundeerde kennis over de concepten van, en het omgaan met geavanceerde technologie ontbreekt echter, en deze kennis is onontbeerlijk om optimaal rendement en veiligheid te garanderen.”

Broeders gaat tijdens zijn intreerede daarom in op de noodzaak voor een nieuwe discipline: de technisch geneeskundige. Deze vormt de brug tussen de geneeskunde en de medische technologie. De technisch geneeskundige zal volgens Broeders zij aan zij werken met medische specialisten binnen vakgebieden waar geavanceerde technologie een grote rol speelt. De opleiding Technische Geneeskunde, die in 2003 aan de UT is gestart, vormt de basis voor het pleidooi van Broeders. Vanaf begin juni dit jaar studeren de eerste 12 studenten van de opleiding af. Elk jaar beginnen in september maximaal 100 nieuwe studenten aan de opleiding.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK