Museum kost hbo helderheid

Nieuws | de redactie
19 juni 2009 | De coalitie schrok zo van de déconfiture rond het Nationaal Historisch Museum dat de kwestie rond de hbo-titulatuur op de lange baan geschoven is. Men kon het onderwijsministerie niet twee keer in twee dagen onderuit halen.

Het CDA had de leiding genomen bij het afhandelen van de Arnhemse perikelen over het museum zonder canon en zonder collectie. Tot veler verrassing slaagde het CDA erin een verrassende Kamermeerderheid te smeden met SP, PVV en D66. Het was een gelegenheidscoalitie geboren uit ergernis.

De golf kritiek die de aanpak van de minister oogstte, noopte CDA en PvdA ertoe minister Plasterk niet binnen 24 uur op een ander slepend dossier te vernederen met behulp van een eigen oplossing los van zijn beleid. De hbo-titulatuur blijft zo ongeregeld. De minister mag van de Kamer zijn BAA- en BASc- graden verder uitwerken in een voorstel en dan zien PvdA en CDA wel waar dit op uitloopt.

De pijnlijke rechtszaak rond de Design Academy zorgde er echter wel voor dat de fracties de risico’s beseffen van het blijven voortslepen van deze zaak. Daarom is in het Kamerdebat de suggestie gedaan om bij de titelregeling voor de kunstopleidingen in het hbo een uitzondering te maken. Deze zou hen dan snel transparantie moeten bieden. Hiermee zouden in plaats van een bachelor-mastergradenstelsel drie stelsels ontstaan, voor alfa, bèta en kunstopleidingen. Dit onder de vlag van internationale transparantie. Zo kost het museum zonder serieuze collectie het hbo zonder serieuze graden de internationale transparantie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK