Rotterdam met kennis contra crisis
Het Akkoord biedt ook oplossingen voor het behoud van tijdelijk boventallig gespecialiseerd personeel.
Zespuntenplan
Het Rotterdamse stadsbestuur presenteerde eerder dit jaar een zespuntenplan als eerste antwoord op de economische crisis.Met dit zespuntenplan investeert Rotterdam de komende twee jaar ruim driehonderd miljoen euro. De gemeente deed daarbij een oproep aan de partners in de stad voor een gezamenlijke aanpak.
Het nu gepresenteerde Akkoord van Rotterdam versterkt de gemeentelijke maatregelen met een concreet aanbod van de partners in de stad. In het Akkoord staan initiatieven die ondernemerschap stimuleren, gericht zijn op scholing en arbeidsmarkt, investeringen in duurzaamheid, research & development en innovatie en infrastructurele investeringen die versneld worden uitgevoerd.
Financieringsverplichting
Volgens EDBR-voorzitter Hans Blankert is de intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, zorg-, kennis-, kunst- en cultuurinstellingen en overheid, die heeft geleid tot het Akkoord van Rotterdam, uniek in Nederland. Blankert: ,,Alle partners hebben zowel een inspanningsverplichting als een financieringsverplichting op zich genomen. Het Akkoord van Rotterdam moet uitgroeien tot een gedegen bouwwerk. Dat kan alleen als nog meer bedrijven en instellingen gaan meedoen. We staan aan het begin van een proces om Rotterdam sterk te houden voor nu en in de toekomst.”,
Enkele voorbeelden:
Het inrichten van een innovatielaboratorium voor duurzaam innovatief ondernemerschap levert op korte termijn 15 nieuwe ondernemers. Dat aantal moet binnen vier jaar uitgroeien tot 70 nieuwe ondernemers.
Bedrijven die tijdelijk geen werk hebben voor hoogopgeleiden houden deze mensen wel in dienst. Zij volgen een extra opleiding, waarbij bedrijf en uitkeringsinstantie loonkosten delen. De opleidingsinstituten zorgen voor maatwerkopleidingen. Op deze manier behoudt Rotterdam hoogopgeleiden en blijft kennis op peil.
Extra stageplaatsen en leerwerkplekken. Rotterdam Airport laat scholieren van ROC’s, afgestudeerden en langdurig werklozen een nieuw paviljoen bouwen. Dit levert ongeveer 150 werk- en leerwerkplekken in bouw, afbouw, horeca en catering op. Rotterdamse kunst- en cultuurinstellingen zorgen komend schooljaar voor 27 extra stageplaatsen. Het Erasmus MC levert 50 tot 100 extra stageplaatsen.
Woonstad Rotterdam gaat oudere huizen ombouwen tot energiezuinige woningen. Ook worden er honderden nieuwe woningen gebouwd en bestaande huizen gerenoveerd.
Partijen hebben zich gebonden aan het laten doorgaan van voorgenomen investeringen. Ook wordt geprobeerd projecten in tijd te versnellen. In het havengebied gaat het om projecten die snel rendement opleveren voor de regionale economie en werkgelegenheid of omdat zij het vestigingsklimaat verbeteren. Deze projecten leveren honderd manjaren werk op en zijn goed voor een investering van in totaal ongeveer vijftig miljoen euro.
Ambassadeurs
Om de uitvoering te waarborgen heeft de EDBR een aantal Rotterdamse prominenten als ‘ambassadeurs’ aangewezen. Ze moeten ook zorgen dat nog veel meer bedrijven en instellingen aanhaken. De ambassadeurs werken in teams en worden waarnodig ondersteund door de gemeente.
-Stimuleren van ondernemerschap: Diederik van Dommelen en Stef van Dongen
-Scholing en arbeidsmarkt: Con Schoenmakers, Jasper Tuytel en Arjan Schakenbos
-Duurzaamheid en innovatie: Marco Waas
-Versnellen (infrastructurele) investeringen: Hans Smits en Wim van Sluis.