Summercourse technologie en zorg

Nieuws | de redactie
10 juni 2009 | De afgelopen jaren zijn er stormachtige ontwikkelingen aan de gang op het gebied van nieuwe technologieën voor zorg en welzijn. In Nederland zijn diverse onderzoeksgroepen actief op dit terrein. Het lectorennetwerk ‘Zorg en Technologie’ biedt in samenwerking met het ‘Digital Life Centre’ Hogeschool van Amsterdam een summercourse aan over dit onderwerp.

De lectoren technologie en zorg timmeren stevig aan de weg: enkele maanden geleden nog brachten ze een boek uit over Langdurende zorg en technologie . Meer expertise op dit terrein is hard nodig, zo constateerde chirurg Ivo Broeders onlangs in zijn intreerede als hoogleraar robotica aan de UTwente. Artsen “worden opgeleid vanuit een model gericht op de pathofysiologie. Hiermee wordt een solide basis voor geneeskunde gelegd”, betoogt de hoogleraar. “Maar gefundeerde kennis over de concepten van, en het omgaan met geavanceerde technologie ontbreekt echter, en deze kennis is onontbeerlijk om optimaal rendement en veiligheid te garanderen.” Broeders pleit daarom voor een nieuwe discipline: technische geneeskunde.

De zomercursus is bedoeld voor onderzoekers die een goed beeld willen krijgen van de huidige state-of- the-art en de open onderzoeksvragen. De cursus is bovendien een goede introductie voor beginnend onderzoekers met verschillende achtergrond. De deelnemende experts zullen in verschillende sessies feedback geven op nieuwe en lopende onderzoeksprojecten. Tenslotte hopen we dat door de cursus nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan met als gevolg gemeenschappelijke projecten, publicaties en onderwijs.

TZ09: Summercourse Technologie en Zorg
26, 27 en 28 augustus 2009
Internationale School voor Wijsbegeerte, Leusden (Ut)


Thema’s
·      Monitoring en zelfmanagement
·      Robotica
·      Media, games en entertainment
·      Human interaction
·      Innovatieprocessen
·      Rol van onderzoek

Sprekers, o.a.
·      Anthony Sterns (Creative Action)
·      Irek Karkovski (TNO)
·      Vanessa Evers (UvA)
·      Luc de Witte (Vilans, Hogeschool Zuyd, UM)
·      Charles Willems (Saxion, Vilans)
·      Sabine Wildevuur (Waag Society)
·      Jesse Hoey (University of Dundee)
·      Anneloes Cordia (HRO)
·      Ferial Moulaert (Novay)
·      GertJan Gelderblom (Vilans)
·      Helianthe Kort (HU, Vilans)
·      Ben Kröse (UvA, HvA)


Discussie
De deelnemende onderzoekers, met name de junior onderzoekers en Ph.D’s zal de mogelijkheid worden geboden hun onderzoek te presenteren en feedback te krijgen van de experts d.m.v. korte masterclasses.

Locatie en kosten
De summercourse zal plaatsvinden in de Internationale School voor Wijbegeerte. De kosten bedragen 445 euro, inclusief twee overnachtingen en diners.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK