Vertrekkend vicevoorzitter NVAO: kwaliteitszorg consolideren

Nieuws | de redactie
11 juni 2009 | NVAO-vicevoorzitter Guy Aelterman wordt per 1 oktober 2009 algemeen directeur van Artesis Hogeschool Antwerpen. Bij zijn vertrek constateert hij dat kwaliteitszorg nog op allerlei plekken in Europa geconsolideerd moet worden en dat daar ook een taak voor de NVAO ligt. 

Aelterman was sinds 1 september 2007 vicevoorzitter van de NVAO. Sinds 2004 is hij lid van het dagelijks bestuur. Eerder was hij algemeen directeur van de Hogeschool Gent en voorzitter van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA). Aelterman was nauw betrokken bij de totstandkoming van de herstructurering van het Vlaamse hoger onderwijs in 2003. De Vlaamse regering zal binnenkort een nieuw lid van het dagelijks bestuur van de NVAO aanwijzen.

Guy Aelterman gaf onlangs nog op ScienceGuide aan dat er op het gebied van kwaliteitszorg in het Europese hoger onderwijs nog veel te doen is. Voorafgaande aan de Leuvenconferentie zei hij: “Ten aanzien van de kwaliteitszorg is er nog weinig geconsolideerd hier en daar! In zo’n situatie moet je nieuwe thema’s als de sociale, emancipatoire dimensie van het HO en de aandacht voor levenlangleren niet laten misbruiken om weg te duiken voor de onvoldoende prestaties ten aanzien van kwaliteit. Als de kwalitatieve prestaties van HO-stelsels binnen Europa niet voldoen aan de afspraken, moeten we dit openlijk bespreken en samen aanpakken. Dat is ook van belang voor de sociale dimensie. Die kun je het beste versterken door de kwaliteit op te trekken in plaats van die te laten zakken door te weinig aandacht voor de validering van niveau en prestaties.”

De NVAO heeft ondertussen veel expertise opgebouwd bij het opzetten van kwaliteitsagentschappen, zo constateerde Aelterman: “We zijn zo regelmatig meedenker of partner bij de oprichting daarvan in landen in de Derde Wereld en Oost-Europa. Met de globalisering van het hoger onderwijs zien wij deze taak voor ons steeds meer groeien. Het is van groot belang dat onze visie op validering van HO-kwaliteit elders in de wereld gewaardeerd en nagevolgd kan worden. Het is bijna een stuk internationaal cultuurbeleid van Nederland en Vlaanderen samen aan het worden.”

Het interview met Aelterman op ScienceGuide leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK