Basisvoeding sporters vaak niet goed

Nieuws | de redactie
7 juli 2009 | Er komen steeds meer sportdranken en poeders op de markt die deels gebruikt worden als vervanging van basisvoeding. Volgens sportdeskundige Joris Hermans (HAN) worden de prestaties van de sporters er doorgaans niet beter van.

“Er komen steeds meer producten op de markt, sportdranken of poeders, die gezien worden als vervanging van onderdelen van een goede basisvoeding”, constateert sportdeskundige Joris Hermans. “Het is goed dat die producten er voor sporters zijn, maar ze dienen eigenlijk als aanvulling op een goede basisvoeding, ze zijn niet de basis zelf. Het merendeel van de sporters in Nederland, dat zijn niet de topsporters, hebben deze producten niet nodig, gezien hun inspanningen. Iemand die de marathon van Berlijn voorbereidt kan er natuurlijk best baat bij hebben, maar de meesten sporten niet op dit hoge niveau. Het gaat in deze gevallen veel meer om het optimaliseren van normaal voedingsgedrag. In de prestatie zullen de meesten weinig merken van de dranken die ze innemen.”

Praten als brugman 
“Aan de andere kant moeten we ook niet tegen sportdranken zijn als voedingsdiëtisten. Ze zijn belangrijk voor de topsporters, de ontwikkelingen van nieuwe dranken ook, en zonder de massa die deze producten koopt, zouden ze ook niet op de markt zijn. Als het over dit soort onderwerpen gaat, lijkt het een beetje op een haat-liefdeverhouding met de industrie. Maar het is een moeilijk probleem, want ook in sub- en topsport leven ideeën die niet zomaar te doorbreken zijn. Je moet praten als brugman om verkeerd voedingsgedrag, dat de trainer een pupil ingeeft, te veranderen. En vaak nemen ze het van je aan als je nog op de sportvloer bent, maar ben je weg, dan verandert het weer in het oude patroon. Als sportdiëtist is het van belang bij de trainingen en wedstrijden aanwezig te zijn. Invloed via andere kanalen uitoefenen, bijvoorbeeld via de mail, helpt vaakt niet.”

Wielrennen  
Een eyeopener was de casus van ex- wielrenster Anouska van der Zee die (als knecht) in de ploeg zat van Leontien van Moorsel en rondes als de Tour de France en de Giro reed. “Ik heb 10 jaar iets verkeerd gedaan”, bekende Van der Zee, die inmiddels zelf voor sportdiëtist studeert bij de HAN.  

“Ik was tijdens mijn wielercarrière meer met mijn voeding bezig, dan met mijn prestaties. Ik weet nu dat ik het niet goed heb gedaan. Het hoofddoel was mijn percentage lichaamsvet naar beneden te krijgen en gewicht te verliezen. Hoe mijn lichaamssamenstelling er verder uitzag, dat merkte ik wel na de finish. Om minder te wegen, dronk ik weinig en at ik alleen banaan, brood en muesli, geen pasta. Als ik uren trainde op de rollerbank, nam ik ook zo weinig mogelijk in om 2 of 3 kilo kwijt te raken. Deze werkwijze was in de ploeg normaal, Leontien die won immers alles, en hanteerde dezelfde werkwijze. Waarom zou deze aanpak dan niet werken?”

“Ondanks de overwinningen bleek ook dat Leontien anorexia had. Ik heb gemerkt dat ik mentaal heel ver kon gaan in het niet innemen van eten of vocht, het kon een kick geven om zonder inname een duurtraining te doen. Ondertussen had ik wel vaak hoofdpijn, kon ik flauwvallen en natuurlijk een verstoord eet- en drinkgedrag. Ik snakte naar het moment na een wedstrijd dat ik bij een benzinestation een Cola light kon drinken, dan had ik pas het gevoel dat ik wat binnenkreeg, maar 0,0 calorie natuurlijk. Nu weet ik door mijn studie dat wat ik deed heel krom was. Toch kan het er zo nog aan toe gaan, ook op professioneel niveau.”

Kennis ontbreekt 
“Voor een verstandig eet- en drinkgedrag ontbreekt het vaak aan kennis. Focus op het vetpercentage, geen dikke konten op de fiets, is voor veel trainers nog steeds belangrijk, maar het gaat natuurlijk ook om een uitgebalanceerde voeding en vochtinname om sneller te herstellen en uiteindelijk beter te presteren. Vooral bij meerdaagse duursporten is een goed en snel herstel van belang.”

Geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en sportprestaties?
Lees meer informatie over het Lectoraat Sport, Voeding en Leefstijl
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK